Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България продължава да влошава позициите си в класацията на Transparency International за корупция

България продължава да влошава позициите си в класацията на Transparency International за корупция
Miglena Ivanova

България влошава позициите си и пада до 77-мо място от 180 държави по корупция, според годишната класация на организацията Transparency International. Страната ни получава оценка 42 точки от 100 възможни.

В предходното издание на индекса за възприятие на корупцията България е била 71-ва с оценка от 43 точки. Страната ни е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по корупция. Непосредствено преди нас с оценка от 45 точки е Гърция, а преди нея е Унгария с 46 точки.

Средната оценка в индекса за възприятие на корупцията за ЕС достига 66 точки, т.е. България дори не е близо до приемливото ниво за региона.

Основният извод от тазгодишния индекс е, че повечето държави се провалят в контрола на корупцията, а това предизвиква криза на демокрацията по целия свят. Повече от две трети от държавите в класацията са с оценка под 50, а средният резултат за всички 180 държави е едва 43 точки.

Лидер в подреждането за тази година е Дания, която измества Нова Зеландия. Двете страни получават оценка съответно 88 и 87 точки. Трета е Финландия, следвана от Сингапур, Швеция и Швейцария.

Дори и Дания обаче не е имунизирана срещу корупция. Макар и публичният сектор на страната да е един от най-чистите в света, корупция и там съществува, като се има предвид скандала с Danske Bank и появата на името на банката в няколко ключови случая за пране на пари, отбелязва организацията. Естонският клон на банката например е използвал над 30 валути за прикриване на случаи на пране на пари в размер на над 200 млрд. евро в продължение на повече от 10 години. Така в ЕС са се влели мръсни пари от Русия, като са използвани офшорни компании, регистрирани във Великобритания.

Корупцията в Европа се прокарва и с нарастването на влиянието на популистите, тъй като 40% от лидерите на популистките партии се разследват за корупция.

На последно място в индекса е Сомалия, като преди нея са Сирия, Южен Судан, Йемен и Северна Корея.

През последните седем години осезаемо подобрение във възприятието за корупция постигат само 20 държави, сред които се открояват Аржентина, Сенегал, Гаяна и Кот’д’Ивоар. Други 16 държави възприятието за корупция се влошава, като най-видим е процесът в Австралия, Чили, Малта, Унгария и Турция.

САЩ изпадат от първите 20 държави с най-ниско възприятие за корупция за първи път от 2011 г. За една година оценката на страната пада с 4 пункта на фона на ерозиращите етични норми по най-високите етажи на властта.

Бразилия също постига най-нисък резултат за последните седем години с оценка от 35 точки.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.