Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Подготвя се ваучерна схема за подкрепа внедряването на ИТ решения във фирмите

Miglena Ivanova

Подготвя се ваучерна схема по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която има за цел да се улесни достъпа на малките и средните предприятия до цифрово ноу-хау и технологии, като се предоставят стимули за свързване с доставчиците на услуги в областта на информационните и комуникационни технологии.

Предвижда се общият ѝ бюджет да бъде близо 10 млн. лв., а ваучерите да са на стойност от 20 хиляди до 50 хиляди лева в зависимост от пакета дейности, които ще бъдат подкрепяни. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на събитието „Умни градове и умни хора“, организирано от Посолството на Холандия у нас, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

„Най-важното е умните решения да навлизат в колкото се може повече сфери на градското ни ежедневие и да подобряват условията за живот за хората. Защото според анализите на ООН, само след 30 години 66% от цялото население на земята ще живее в градове и ние трябва да сме готови за тези промени“, посочи зам.-министър Манолев.

Според него основен акцент трябва да се дава на икономиката, защото болшинството от тези хора избират градския живот именно заради икономическите възможности, които може да предложи. Затова и нейната дигитализация е тема с основен приоритет.

„Данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията“, каза зам.-министър Манолев. Той даде пример с областта на информационните технологии и услуги, където работят близо 10 хил. компании. За миналата година са осигурили заетост на 47 700 хил. души или 4.7% от заетите в икономиката.

„Още по-важното е, че секторът е от водещо значение за способността на страната ни да привлича и задържа млади и високо производителни кадри“, допълни Александър Манолев. Над 73% от наетите в него са на възраст под 40 години, а възнагражденията при лицата на възраст до 29 години са два пъти по-високи от средните за страната, а при 30-39 годишните тази разлика достига почти три пъти.

„Дигитализацията трябва да обхване повече сектори и отрасли. Затова Министерството на икономиката, по предложение на работодателските организации, предприе редица инициативи за развитието на цифровата икономика и разработи „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)“, подчерта заместник-министърът.

По думите му нейната най-важна задача е да създаде рамка, която да подпомогне българската икономика да се адаптира към новите глобални технологични и социално-икономически процеси, предизвикани от технологичните нововъведения, обединени от понятието „Индустрия 4.0“. Визията, очертана в Концепцията, е към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика, стана ясно още от неговото изказване.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.