Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Световната банка очаква забавяне на икономическия растеж в България

Световната банка очаква забавяне на икономическия растеж в България

Световната банка запазва прогнозата си за икономическия растеж на България през тази и следващите години.

За 2019 г. Банката очаква 3,6% ръст на икономиката. През тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да се забави до 3% и да се стабилизира на 3,1% през 2021 и 2022 г., посочва се в доклад на институцията.

Средният растеж в региона на Източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% през 2019 г. заради рязкото забавяне на турската икономика и Русия, оценява Световната банка. Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.

Очакванията на Световната банка за глобалния растеж са за минимален ръст до 2,5% през 2020 г. заради постепенното възстановяване на инвестициите и търговията от значителната слабост през миналата година.

Остават обаче повечето рискове пред глобалната икономика, предупреждава институцията.

Очаква се растежът сред развитите икономики като група да спадне до 1,4% през 2020 г. отчасти поради продължаващата криза в индустриалния сектор. Растежът на развиващите се пазари и икономики, същевременно, ще се ускори до 4,1%, но това ще се дължи на добрите резултати на само няколко страни.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.