Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 31, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България подписа договор за изграждане на суперкомпютър в София

България подписа договор за изграждане на суперкомпютър в София

България подписа споразумение с европейската мрежа за високотехнологични изчислителни системи EuroHPC за изграждане на суперкомпютър, който ще се намира в София Тех Парк.

През юни 2019 европейската организация обяви избора на осем държави, в които да бъдат създадени суперкомпютърни центрове на ЕС. От името на българския консорциум, който работи по изграждането на машината в България, договорът беше подписан от председателя на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев, съобщава economy.bg.

Освен в България, суперкомпютри ще бъдат позиционирани в Испания, Финландия, Италия, Чехия, Люксембург, Португалия и Словения.

Суперкомпютрите ще могат да бъдат използвани от европейските изследователи, индустрията и бизнеса, за да бъдат разработвани проекти в различни области като изкуствен интелект и персонализирана медицина, дизайн на лекарства и материали, биоинженеринг, прогнозиране на времето, борба с изменението на климата и други.

"Тези подписи са ключов етап в дейностите на EuroHPC и ни приближават до амбицията ни да направим Европа световен лидер в областта на компютърните технологии с висока производителност. До края на следващата година осем суперкомпютри на световно ниво ще помогнат на европейските изследователи и индустрията, където и да са в ЕС, да развиват приложения, които изискват големи количества изчислителна мощност, за да постигнат значителен напредък в борбата с изменението на климата, създаването на нови лекарства, разработването на нови материали и много други области. Приветствам също Северна Македония като тридесети член на EuroHPC. Радвам се, че като част от ангажиментите си с Цифровата програма на ЕС за Западните Балкани, страната се присъединява към инвестициите и има амбициозни цели за инфраструктура и изследвания", заяви българският еврокомисар по иновации, изследвания, култура и младеж Мария Габриел.

Очаква се суперкомпютрите да бъдат действащи до края на 2020 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.