Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

БАКБ и Столична община обявиха съвместна програма за финансиране на стартиращи компании

БАКБ и Столична община обявиха съвместна програма за финансиране на стартиращи компании
Miglena Ivanova

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) и Столична община обявиха началото на съвместна програма за финансиране на иновативни стартиращи компании. Това е специална гаранционна схема на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП), която вече е отворена за кандидатстване.

Програмата има за цел да стимулира развитието на стартиращи предприятия и да улесни техния достъп до финансови ресурси, необходими за реализация на бизнес проектите им. Приоритетни направления в програмата са иновации в областта на информационните и комуникационни технологии, както и нови технологии в креативните и реактивните индустрии, пише economic.bg.

Стартиращите компании, желаещи да участват в програмата, трябва да са фирма, създадена преди не повече от 3 години, със седалище на територията на Столичната община. Програмата дава предимство на жени предприемачи със завършена образователно-квалификационна степен „Бакалавър" в сферата на проекта, бизнеси със социален и екологичен ефект, както и такива, които разкриват нови работни места за безработни. Програмата предоставя гаранции до 50%, като максималният гаранционен размер на ОГФМСП е 30 000 лв. Гаранционният ангажимент е със срок до 60 месеца.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов, главният изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка Илиан Георгиев и изпълнителният директор на БАКБ Лорета Григорова дадоха старт на партньорството по програмата на 29 юни. На официалната церемония  присъстваха Васил Симов - председател на УС и изпълнителен директор на БАКБ, Ирина  Йорданова – председател на Съвета за управление на ОГФ, Николай Ценков – управител на ОГФ, както и общински съветници.

 „Стратегически фокус на БАКБ е подкрепата на  зелената икономика и финансирането на иновативни проекти, свързани с устойчивото развитие. Ние вярваме, че младите хора носят силен заряд и техните идеи имат огромен потенциал за създаване на бизнес и заетост. Затова нашата стратегия е да ги подкрепяме. Част от тази стратегия е създаването на проекта ни „БАКБ Предизвикателство“ за стартиращи зелени идеи и иновативни проекти. Партньорството ни по Програмата за финансиране на иновативни стартиращи предприятия на ОГФМСП осигурява синергия между бизнеса, финансиращите институции и общинските  фондове“, коментира  Илиан Георгиев.

„Убеден съм, че тази нова гаранционна схема ще даде още една перспектива в дългогодишното партньорско сътрудничество между фонда и банката“, посочи заместник-кметът Дончо Барбалов. „Амбициозната цел, която си поставяме, е София да се превърне в своеобразна балканска столица на предприемачеството и иновациите. Само през този месец София беше домакин и партньор на изключителни инициативи, които доказват, че вървим в правилната посока. Събития като Webit, Балканския хакатон и Европейската дигитална асамблея създават благоприятна среда в столицата за ускорено развитие на иновациите и стартиращите компании“, каза още той.

Очаква се програмата да даде принос за реализиране на идеята София да се превърне в иновативен център по европейски модел. Амбициите са освен технологичен център и поле за иновации столицата да стане своеобразен креативен хъб.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.