Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Министерството на икономиката ще реализира нов фонд за рисков капитал за до 25 млн. евро

Министерството на икономиката ще реализира нов фонд за рисков капитал за до 25 млн. евро
Miglena Ivanova

Министерството на икономиката ще реализира нов инвестиционен фонд за рисков капитал BrightCap Ventures в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Капиталът на фонда ще бъде в размер на до 25 млн. евро, от които до 20 млн. евро са национални средства, поверени за съвместно управление с ЕИФ и представляващи рециклиран ресурс от изпълнението на Инициативата JEREMIE. Останалите до 5 млн. евро са частен капитал, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

В следващите пет години фондът ще подкрепя малки и средни предприятия от България чрез дялови инвестиции.

„За нас е важно да подкрепим компании, които развиват високотехнологичен продукт с висока добавена стойност“, заяви министър Караниколов при подписването на споразумението със заместник-директора на ЕИФ Роджър Ханевит и с фонд мениджъра BrightCap за дялово инвестиране в български компании.

Икономическият министър подчерта, че страната ни е една от водещите дестинации по възможности за дялови инвестиции в Европа. Роджър Ханевит изтъкна, че България е на второ място по усвояване на средства по плана „Юнкер“ спрямо брутния вътрешен продукт.

Целта на фонда е да подкрепи малки и средни предприятия в начален стадий на развитие, като фокусът е разширен и включва машинно обучение, изкуствен интелект, големи данни, добавена/виртуална реалност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии.

Общо 3 млн. евро са определени за инвестиции във фаза на акселерация с размер на инвестицията до 50 хил. евро, както и опция за последваща инвестиция с таван от 200 хил. евро.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.