Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Софарма придобива молдовски дистрибутор на лекарства

Софарма придобива молдовски дистрибутор на лекарства
Miglena Ivanova

Фармацевтичната компания Софарма АД придобива 51% от капитала на дистрибутора на лекарства в Молдова RAP Pharma International, който има и собствена аптечна мрежа от 10 аптеки в момента, съобщават от компанията.

Сделката се подготвя от миналата година, като Софарма е получила  разрешение от Комисията за защита на конкуренцията в Молдова да я осъществи.

Същевременно днес българската Комисия за финансов надзор обяви, че одобрява непрякото придобиване на акционерно участие от страна на фармацевтичната компания на акции от капитала на ОЗОФ Доверие ЗАД АД и ЗК Медико-21 АД. С това Софарма преминава прага от 30% и в двете дружества.

RAP Pharma International е създадена през 2004 г. През 2014 г. компанията получава лиценз за търговия на едро с лекарствени средства и медицински изделия. Оборотът на фирмата за 2016 г. нараства с близо 40% до над 3 млн. евро. Компанията има 79 служители и е един от 7-те търговци на едро в Молдова със собствена аптечна мрежа.

Обединен здравноосигурителен фонд (ОЗОФ) Доверие ЗАД е дружество за здравно застраховане, което покрива както обикновените, така и специфичните здравни потребности на всеки застрахован.

Дружеството е с капитал 4, 6 млн. лв., разпределени в 46 хил. обикновении безналични поименни акции с право на глас с номинална стойност 100.00 лева всяка. Дружеството извършва дейността си чрез предлагане на медицински застраховки.

Акционери в него са Доверие-Обединен холдинг" АД, притежаващо 98,15% от акциите на дружеството, Момина Крепост АД с 0,28% и Телсо АД с 1,57%.

Застрахователната компания Медико-21 АД е основана през 1997 г. Дружеството е правоприемник на Здравно Осигурителен Фонд Здраве. През 2003 г. компанията е лицензирана от Комисията за финансов надзор за предоставяне на здравноосигурителни пакети за извънболнична помощ, болнична помощ и комбинирана медицинска помощ.

Компанията е с лиценз за предлагане на застраховки „Злополука“, включително трудова злополука и професионални заболявания, „Заболяване“ и „Пожар и природни бедствия“. Дружеството е с капитал 4, 6 млн. лв. Доверие Обединен Холдинг притежава над 95% от акциите на дружеството.

Тагове

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.