Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Общ проект на МОН и софтуерния бранш цели подготовката на квалифицирани кадри още от гимназията

Общ проект на МОН и софтуерния бранш цели подготовката на квалифицирани кадри още от гимназията
Alexandra Fileva

На 15 декември се сключи споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката (МОН), БАСКОМ, Българска аутсорсинг асоциация, БАИТ и ИКТ Клъстер. Церемонията се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

МОН и организациите се договориха за ефективно сътрудничество в процеса на обучение и образование на българските ученици, и подпомагане на ориентация им към софтуерно професионално образование. По този начин ще се  задоволи огромното търсене на подготвени кадри от бързо развиващия се ИТ сектор и повечето отрасли от икономиката на страната, които изпитват остър недостиг от специалисти с умения в областта на ИКТ.

Инициативата стартира още следващата година в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе и е е насочена към учениците от 9 до 12 клас. Проектът ще осигури създаването на качествена учебна програма, преподаване и условия за учене в центрове за придобиване на професионална квалификация „младши програмист“ за всички желаещи ученици.

Завършващите ученици ще могат както да продължат своето образование във ВУЗ в произволна област, също така и  да започнат работа като младши програмисти с ограничено работно време. По този начин младите хора ще имат възможност да натрупат реален практически опит, изградят ценни умения за ефикасно и ефективно изпълнение, и поемане на отговорности и работа в екип.

Планира се разгръщане на около 20 учебни центъра в страната. В големите градове ще има по повече от един център. Курсът за обучение ще е две години – основно в 10 и 11 клас. Предлага се в 12 клас учениците да получат възможност за работа на половин работен ден като стажанти в реални компании.

Професията "Приложен програмист" с трета степен на професионална квалификация вече официално е включена в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, след като беше утвърдена със заповед на министъра на образованието и науката. Предстои утвърждаване с наредба и на Държавния образователен стандарт за професията.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.