Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Търсенето на индустриални и складови площи в Европа расте силно на фона на слаба строителна активност

Търсенето на индустриални и складови площи в Европа расте силно на фона на слаба строителна активност
Miglena Ivanova

Търсенето на индустриални и складови площи в Европа, Близкия изток и Африка е нараснало с 50% през първата половина на 2018 г., показват данни на консултантската компания Colliers International.

„Свободните площи остават малко през разглеждания период, със средни стойности за региона от 5.7% и под 3% в градове като Мюнхен, Букурещ, Копенхаген, Прага и Барселона“, казва Деймиън Харингтън, директор проучвания в Colliers за региона.

В резултат на активното търсене усвоените площи намаляват от 54% през второто полугодие на 2017 г. до 46% през първото на 2018 г. Този ръст на търсенето би могъл да бъде и по-висок, ако нямаше такъв недостиг на качествени модерни площи, които да се предложат на бъдещи ползватели, допълват от компанията.

Строителството в сегмента не е голямо, въпреки подобрението на конюнктурата в сравнение с края на 2017 г., и делът на пазарите, на които се регистрира спад по отношение на проектите в строеж, намалява от 40% на 32%.

Все пак ситуацията е различна в отделните страни. Например в централната част на Полша се наблюдава значителна строителна активност, докато в определени градове в Западна Европа, като Стокхолм, Мюнхен и Берлин, площите в строеж са под 100,000 кв.м.

Въпреки стабилизирането на наемните нива, ограниченията, свързани с броя на проектите в строеж и наличните свободни площи, благоприятстват за това пазарът да бъде доминиран от наемодателите. Това е факт при 41% от пазарите към края на първото полугодие на 2018 г. в сравнение с 31% за последните две години. Делът на неутралните пазари остава почти без промяна от 2016 г. насам – 41%. С това развитие пазарите, доминирани от наемателите, намаляват до 18%.

Ожесточената конкуренция за складови площи и недостатъчното предлагане ще продължи да определя случващото се в сегмента през оставащата част от годината, а вероятно и през следващата, прогнозират експертите.

Разглеждайки макроикономическата обстановка, има редица въпросителни по отношение на бъдещото развитие на пазара на логистични и индустриални имоти. „Най-общо казано, наемателите в този сегмент в държави като Германия и страните от Бенелюкс и Скандинавия трябва да бъдат готови за последващо повишение на наемните нива. В градове като Щутгарт, Мюнхен, Барселона и Будапеща, здравословното търсене ще се сблъсква с ограниченото предлагане, но в други, например Лодз в Полша, активното строителство на нови проекти ще възпрепятства ръста на наемните нива“, заключава Харингтън.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.