Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 27, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Северозападният район на България остава най-бедният в ЕС

Северозападният район на България остава най-бедният в ЕС
Miglena Ivanova

Северозападният район на България остава най-бедният в Европейския съюз (ЕС), а западен Лондон – най-богатият, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

В топ 10 на най-бедните европейски региони влизат и останалите български региони, с изключение на Югозападния и София, където БВП на глава от населението е 75% от средното за ЕС.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, измерен със стандарт на покупателната способност, достига само 29% от средното за ЕС през 2015 г.

Вторият най-беден регион на ЕС е Майот – отвъдморска територия на Франция в Индийския океан, с БВП на глава от населението в размер на 32% от средното за ЕС. Трети е българският Северен централен район с 33% заедно с Южния централен – също 33%.

В Североизточния и Югоизточния регион БВП на глава от населението достига малко под 40% от средното за ЕС ниво, показват данните.

Останалите най-бедни региони в ЕС са разположени основно в Румъния, Гърция, Унгария и Полша.

Същевременно в западен Лондон и региона БВП на глава от населението през 2015 г. е 580% от средното за ЕС. Разликата с втория най-богат регион – Люксембург, е двойна (БВП достига 264% от средното за ЕС).

Трети е Хамбург с 206%. Топ 10 се допълва от Брюксел, Братислава, Прага, Обербайерн, Ил дьо Франс, източен Лондон и Стокхолм.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.