Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Гръцката компания Loulis Mills е придобила мелницата в Генерал Тошево

Гръцката компания  Loulis Mills е придобила мелницата в Генерал Тошево
Miglena Ivanova

Гръцката публична група Loulis Mills е придобила мелницата в град Генерал Тошево за 2.25 млн. евро, става ясно от съобщение на компанията до Атинската фондова борса. Покупката е финансирана със собствени средства на фирмата и е направена чрез дъщерното дружество "Лулис Мел – България".
От съдебен изпълнител

Мелницата в Генерал Тошево е с капацитет 100 тона на денонощие, притежава складова база за съхранение на 4500 тона пшеница и е разположена на площ 21 хил. кв.м. Новият собственик обяви, че тя ще обслужва българския и румънския пазар, които "се развиват динамично с нарастващите изисквания за качествено брашно, което компанията възнамерява да произвежда", пише capital.bg.

Мелницата е построена през 2013 г. от търговеца на зърно "Генто милл" срещу първоначална инвестиция от около 7 млн. лв. с амбицията да осигурява работа на близо 80 души. През ноември 2015 г. обаче е обявена за продажба чрез частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на фалиралата КТБ, тъй като собственикът на комплекса е ипотекирал имота в полза на банката срещу кредит от 3 млн. евро. Освен "Генто милл" като длъжници са вписани собственикът на половината от фирмата – гръцкият гражданин Георгиос Папатеодору, но като физическо лице, както и друга негова фирма - "Арис импорт-експорт". По описанието на съдебния изпълнител мелничният комплекс включва 20.7 дка земя и 20 сгради – мелница, силози, складове и т.н., а обявената начална цена е 3.957 млн. лв., или 75% от пазарната оценка на имота.

На 10 ноември 2016 г. окръжният съд в Ямбол открива производство по несъстоятелност на "Генто милл", като определя за начална дата на неплатежоспособността (свръхзадлъжнялост) 31 декември 2015 г. На 2 юни 2017 компанията е обявена в несъстоятелност и започва осребряване на имуществото. На този етап се включва и гръцката компания.

"Мелничният комплекс в Генерал Тошево бе продаден на публичен търг на втора продан срещу 4 407 360 лв. Първоначалната цена бе 5 509 200 лв. Loulis Mills бе единствен купувач", уточни за "Капитал" синдикът на "Генто милл" Росен Милошев.

Завръщането на Loulis

Loulis Mills е семейна компания с многогодишни традиции в мелничарския бранш, която е позната и на българския пазар. През 2000 г. тя купи 75% от капитала на "Крапс мел 1" - дружество на братята Красимир и Стефан Джанкови, което държеше 55% от акциите на "Мелничен комбинат" - София, Две години преди това - през 1998 г., гръцката компания се отказа от участие в приватизационната сделка, защото не беше склонна да даде минималната цена в размер на 15 млн. долара за обявения за продажба пакет.

В крайна сметка Loulis Mills полуи пълен контрол над мелничния комбинат и го преименува на "София Мел" АД, а през 2007 г. продаде 60% от дела си в него на австрийския холдинг LLI Euromills. Заедно с българското дружество австрийският холдинг купи и 60% от румънския филиал на гръцката група, като плати общо за двете компании 50 млн. евро. По-късно гръцката компания продаде на австрийското дружество остатъчните си дялове в своите мелници в Румъния и България срещу 26.1 млн. евро. Прехвърлянето на акциите стана чрез борсите в Букурещ и София.

През февруари миналата година "Лулис Мел - България" обяви намерението си да изгради мелница и собствена база на терен в Индустриална зона Божурище. Проектът ще се изпълнява на три етапа, като инвестицията за първия е на стойност 18 млн. лева и ще позволи да бъдат разкрити 48 нови работни места. Мелницата за брашно ще е с капацитет 150 т на денонощие.

През 2017 г. групата Loulis Mills отчита оборот от 97.66 млн. евро, което е спад с 3.62% в сравнение с продажбите от 101.33 млн. евро през 2016 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.