Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 27, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

3% ръст на икономиката през второто тримесечие

3% ръст на икономиката през второто тримесечие
Alexandra Fileva

През второто тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3% спрямо същия период на миналата година и с 0.7% спрямо първото тримесечие, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Данните потвърждават експресната прогноза, обявена на 12 август.

През първото тримесечие ръстът беше с 2.9 на сто на годишна база и 0.7% на тримесечна.

Стойността на БВП възлиза на 21.916 млрд. лв. по текущи цени или 11.205 млрд. евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2016 г. възлиза на 18.853 млрд. лв. по текущи цени.

През периода индустриалният сектор запазва относителния си дял в добавената стойност на икономиката от 29.3%. Относителният дял на добавената стойност в сферата на услугите,се увеличава до 66.5% при 66.1% преди година. През второто тримесечие на 2016 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.4 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 4.2%.

За година е най-голямо нарастването на добавената стойност в сферата на културата, спорта и развлеченията - с 6.8%. Във финансовите и застрахователните дейности увеличението е с 5.6%, в професионалните дейности и научните изследвания, административните и спомагателни дейности - 5.1%, в търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети; в транспорта, складирането и пощите; в хотелиерството и ресторантьорството - с 4.3%. Растежът в промишлеността е с 2.9%, в създаването и разпространението на информация и творчески продукти и далекосъобщенията - с 2.7%, в операциите с недвижими имоти - с 1.5%.Крайното потребление с увеличава с 1.8%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2.4%, а вносът на стоки и услуги - с 3.4%.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.