Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 31, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Пет тенденции на пазара на труда през 2020 г.

Пет тенденции на пазара на труда през 2020 г.

Една четвърт от заетите в Америка ще навършат 55 или повече години през 2020 г. Някои от тях могат да се пенсионират, но работата им осигурява цел, след като децата им напуснат семейното гнездо. Други продължават да работят, защото нямат средства да преживеят златните си години без надежден източник на стабилен доход.

Установихме, че над 50 процента от нашите членове търсят гъвкави възможности за работа в опит да останат ангажирани и да продължат да печелят в този следващ етап“, казва Марк Силвърман, изпълнителен директор на Amava, компания, която има за цел да помогне на по-възрастните американци да намерят гъвкави работни места, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Изследователите са определили най-вероятните тенденции, които ще се отразят на работната сила през следващите години, като те не се отнасят само до бейби бумърите – 50- и 60-годишните в САЩ, а и до останалите на пазара на труда.

Гъвкаво работно време

На първо място в списъка на Amava е гъвкавото работно време. Според някои проучвания наложеният 8-часов работен ден всъщност може да попречи на производителността и да отслаби морала и ангажираността на персонала. Гъвкавите графици водят до по-щастлива, по-здрава и по-производителна работна сила, посочват от компанията, но предупреждават, че поддържането им също изисква работа.

Сезонна работа

Не всеки има нужда от постоянна работа на пълен работен ден, за да поддържа финансите си. Много от бейби бумърите и поколението Z предпочитат сезонната работа, защото им дава повече гъвкавост. Този вид заетост е чудесен начин да печелите без да поемате дългосрочен ангажимент.

Дистанционна работа

Случаите на работа от разстояние се увеличават. Представителите на всички поколения, които са на пазара на труда, предпочитат да търсят работа, която може да се извършва от всякъде, за да им позволи да пътуват, да се грижат за деца и възрастни членове на семейството и т.н.

Самостоятелна заетост

Според проучване на Freshbook от 2018 г. приблизително 24 млн. американци сериозно обмислят да напуснат работните си места на пълен работен ден, за да стартират собствен бизнес. Много от тях притежават някакви активи – имоти, коли, ценни книжа, с които стартират. Други се опират на опита си и обучават хора.

Възможности между поколенията

Много от бейби бумърите имат желание да работят сред и да се учат от по-младите поколения. Това е особено вярно по отношение на технологичния напредък. Това поколение изглежда уникално по това, че са родени преди цифровата ера, но не толкова много, че да имат антипатия към технологиите. Компания, пълна с работници и служители с различен произход и възраст, е тази, която печели, а бумърите изглежда много добре разбират това.

Ползи от работата

Някои от бейби бумърите смятат, че трябва да продължат да работят, защото това им помага да поддържат здравето си. Разходите за здраве се превръщат в едни от най-големите годишни разходи за застаряващото население.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.