Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Пивоварната индустрия е инвестирала над 41 млн. лева през 2017 г.

Пивоварната индустрия е инвестирала над 41 млн. лева през 2017 г.
Miglena Ivanova

Общо 41,1 млн. лева са капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите в България за 2017 г. Те са вложени в обновяване на производствената база с нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация, с високо автоматизирани бутилиращи линии за РЕТ и стъкло, както и в модернизация и изграждане на цехове за съхранение на суровини, логистични центрове и инсталации за био-анаеробно пречистване на отпадните води.  

Резултатите на индустрията, както и цялостната картина за дейността на организацията за миналата година, бяха представени на проведеното в началото на месеца годишното общо събрание на организацията.

От стартирането на процеса на приватизация на пивоварната  промишленост в страната през 1994 г.  до днес в сектора са инвестирани над 1,24 млрд. лева, съобщават още от организацията.

"По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на глава на населението са постигнати едни от най-високите нива от 30 години насам. Това дава индикации, че пазарът все повече се насища и прогнозите за 2018 г. трябва да са умерени“, обясни изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.

Според експертите, конкурентоспособността не само на отделните предприятия, но и на сектора като цяло зависи от иновациите за бизнес развитие. През 2017 г.  членовете на СПБ са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира и още над  25 нови опаковки.  Членуващите в СПБ пивоварни дружества общо заемат около 93% от пазара на бира в страната и имат 98-99% производствен дял от произвежданото у нас пиво. По данни на Агенция „Митници“ постъпленията от акциз за бира през 2017 г. са 79 376 485 лв., от които приносът на членовете на СПБ е 95%.

Според Радомирова конкуренцията между отделните играчи на бирения пазар в страната ще стане още по-силна. Факт, който винаги е в полза на потребителите и е най-добрият стимул за разширяване на гамата от нови марки и асортименти пиво, поддържане на безупречното качество на продуктите, създаване на креативни маркетинг решения.

Приоритет за всички пивоварни и малцови компании продължава да бъде развитието им като иновативни предприятия. „А това означава, че през следващата година ще продължат вложенията в технологични, организационни, продуктови и търговски нововъведения“, каза още Радомирова. Според експертите това е от ключово значение за конкурентоспособността не само на отделните производители, но и за пивоварния сектор като цяло.

Пазарните данни, изнесени от СПБ, показват, че членовете на сдружението за 2017 г. са реализирали общо 5 130 000 хектолитра бира, с 50 820 хектолитра по-малко от 2016-а. Продължава положителната тенденция за намаляване на дела на продажбите на бира в РЕТ бутилки, който спада на 56%. Делът на стъклените опаковки е 23 на сто, на кеновете - 15% и на кеговете – 6%. През миналата година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, към които трябва да се добавят още над 25 нови опаковки и десетки етикети.

Членуващите в СПБ пивоварни дружества общо заемат около 93% от пазара на бира в страната и имат 98-99% производствен дял от произвежданото у нас пиво. По данни на Агенция „Митници“ постъпленията от акциз за бира през 2017 г. са 79 376 485 лв., от които приносът на членовете на СПБ е 95%. За поредна година намаляват и количествата на бира от внос (EС и трети пазари), като за 2017 г. импортът е 499 000 хектолитра.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.