Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Pfizer придобива производител на лекарства срещу рак на кожата за над 10,6 млрд. долара

Pfizer придобива производител на лекарства срещу рак на кожата за над 10,6 млрд. долара
Miglena Ivanova

Американската фармацевтична компания Pfizer Inc обяви, че възнамерява да придобие Array Biopharma Inc срещу 10,64 млрд. долара в брой. Със сделката гигантът ще си осигури достъп до одобрени лекарства срещу рак на кожата и други подобни медикаменти, свързани с онкологични заболявания, съобщава Ройтерс.

Предложението за закупуване на Array при цена за акция от 48 долара представлява своеобразно допълнение от 62% към реалната цена на книжата на компанията, търгувани на борсата, пише investor.bg.

Pfizer инвестира в онкологични лекарства и генни терапиина фона на силната конкуренция по отношение на популярното болкоуспокояващо лекарство Lyrica.

Американската администрация за храните  и лекарствата одобри през 2018 г. комбинираното лечение на Array при пациенти с тежки форми на рак на кожата.

Компанията също така тества своята тройна терапия при пациенти с рак на дебелото черво (колоректален рак – бел.ред.).

„(Това придобиване) поставя основата за създаване на потенциално водещ браншов франчайз при рака на дебелото черво заедно с доказания опит на Pfizer  по отношение на рака на гърдата и простата“, заяви главният изпълнителен директор на американската компания Алберт Баурла.

Pfizer сподели, че очаква да завърши сделката през втората половина на годината.

Придобиването може да увеличи печалбата на компанията от началото на 2022 г. и ще окаже влияние върху печалбата за акция на дружеството от между 4-5 цента за акция в началото на 2020 г., посочват от Pfizer.

В началото на годината дружеството занижи своите прогнози за печалба и приходи. Pfizer обяви, че очаква през 2019 г. общият размер на приходите да достигне между 52 и 54 млрд. долара, спрямо средните очаквания от 54,25 млрд. долара.

Pfizer очаква печалба за 2019 г. от 2,82 до 2,92 долара за акция, което е под прогнозираните 3,04 долара за акция.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.