Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Страните от Централна и Източна Европа се изправят пред тежък недостиг на кадри

Страните от Централна и Източна Европа се изправят пред тежък недостиг на кадри
Miglena Ivanova

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), вкл. и България, се изправят пред сериозен недостиг на кадри. Това може да доведе до забавяне на икономическия растеж в близко бъдеще, посочва се в доклад на консултантската компания Colliers.

Тенденцията се подхранва от ниските нива на безработица, динамичният растеж, емиграцията и скоростното развитие на сектора на услугите, посочва се в документа.

Най-сериозно е положението в Чехия, където за 231 хил. работни места се борят 130 хил. души, т.е. няма кандидати за заемането на почти половината от тях.

Наличието на кадри в момента е най-важният фактор за компаниите при определяне на техните бизнес планове и потенциал за експанзия в региона. Ако този въпрос не се разреши, в дългосрочен план се очаква да настъпи успокояване на растежа на БВП, забавяне на икономическото развитие и вероятно намаляване на частните инвестиции в региона.

Ако това се случи, то ще се отрази негативно и на търсенето на бизнес имоти в региона в следващия икономически цикъл, предупреждават експертите.

Марк Робинсън, Специалист проучвания ЦИЕ, обяснява: „Обикновено, когато икономическият цикъл достигне до етап, в който са налице ниски нива на безработица, следва забавяне на развитието. То е свързано с ръст на безработицата, в резултат на което балансът на пазара на труда се възстановява. Този механизъм води до икономически затруднения, които са еднакво нежелани за политиците, представителите на бизнеса и на сектора на недвижимите имоти“.

Компанията идентифицира шест възможни решения на проблема с недостига на работна сила в региона.

На първо място това е завръщането на работещите в Западна Европа. Данните на компанията сочат, че през 2016 г. общо 500 хил. души от региона са емигрирали на запад. Бумеранг ефектът все още не е факт, но предпоставките да стане, включително ръстът на възнагражденията в ЦИЕ, са налице.

На второ място се подчертават възможностите за имиграция от изток – от бившите руски републики. Наличието на чужденци за пръв път е толкова видимо в региона. 7.1% от населението на Чехия през 2017 г. са граждани на други държави, показват данни на Световната банка. Най-ниският процент е в Полша – 1.8%. Там 221 307 души са украинци, според същия източник, като това число може да се окаже и двойно в действителност. Украинците подпомагат полската икономика и съответно разрешаването на въпроса с недостига на пазара на труда. Гражданите и на други държави като Русия, Беларус и Молдова също могат да допринесат за това.

Това са и двете възможности, които според Collies биха имали най-голям ефект в краткосрочен план.

Третата възможност е в повишаването на качеството на пазара на труда чрез по-добро образование и обучение ще доведе до увеличаване на продуктивността. Преквалифициране на работещите в държавния и публичния сектор също може да бъде опция, особено за Унгария и Словакия.

Има възможност и за увеличаване на икономическата активност на населението 15 – 64 г. Държавите в ЦИЕ са създали успешно политики, фокусирани върху разширяване на пропорцията на тази част от трудоспособното население.

Автоматизацията на работните процеси и по-кратката работна седмица също могат да се отразят благоприятно. Автоматизацията повишава продуктивността, като намалява броя на необходимите работници и служители. Пазарите с недостиг на работна сила е препоръчително да инвестират в автоматизация.

Все пак експертите посочват, че рецесията не е неизбежна за икономиките от региона. Инфлацията се повишава, а централните банки започват да увеличават лихвените проценти. Така забавянето на икономиката ще намали търсенето на работници и служители, и ще допринесе за естественото разрешаване на въпроса с пазара на труда.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.