Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

До 8,2 млн. лева ще получат овцевъди и козевъди по схеми за подпомагане

До 8,2 млн. лева ще получат овцевъди и козевъди по схеми за подпомагане

Днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“  утвърди на свое заседание две схеми за държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. Те са съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013 за регистрираните по Наредба № 3 от 1999 г. земеделски стопани за 2018 г.

Първата схема „де минимис“ е насочена към фермери от цялата страна, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки и е в размер до 8 274 336 лв. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 7 лв., съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора.

На заседанието беше одобрен и финансов ресурс за държавна помощ de minimis за 2018 г. в размер на 1 094 140 лв. за подпомагане на земеделски стопани, чиито животни са засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас.

За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощта е в размер на 25 лв. на овца/коза.

За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките  от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.