Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Директните плащания за българските фермери ще се увеличат с около 250 млн. евро след 2020 г.

Директните плащания за българските фермери ще се увеличат с около 250 млн. евро след 2020 г.
Miglena Ivanova

Бюджетът за директните плащания за България през следващия програмен период след 2020 г. няма да бъде намален с 0,7%, каквито бяха първоначалните разчети, а дори ще има увеличение с около 250 млн. евро.

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на дискусия на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, ротационен домакин на която беше Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

За 2020-2024 г. парите по първи стълб – директните плащания за България, се планира да бъдат 5,6 млрд. евро при около 5,35 млрд. евро  през настоящия програмен период.

България ще се присъедини към страните, които настояват да няма намаление като цяло на средствата за Общата селскостопанска политика и те да бъдат запазени, обясни още министър Порожанов. Това нямаше как да стане по-рано, защото страната ни не можеше да подкрепи подобна декларация преди края на председателството на Съвета на ЕС, допълни той.

Предвиденото на този етап намаление на парите за развитие на селските райони ще може да бъде компенсирано с национални средства, каза Порожанов.

По  многогодишната финансова рамка всяка страна от ЕС има различни претенции и ще бъде голям успех, ако преговорите приключат до април 2019 г., каза още земеделският министър.  На този етап повечето от държавите в ЕС изразяват позиция, че предложените от ЕК тавани на субсидиите  трябва да са доброволни  и всяка страна след анализ да взема решение за  размера им.

България настоява и в ОСП да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ, припомни той.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.