Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Novartis разширява позициите си в генната терапия с придобиване

Novartis разширява позициите си в генната терапия с придобиване
Miglena Ivanova

Швейцарската фармацевтична компания Novartis AG постигна споразумение за придобиването на американската AveXis Inc. за 8.7 млрд. долара.

Както се посочва в съобщение на Novartis, компанията ще плати 218 долара на акция на AveXis, което е с 88% премия спрямо котировките в края на търговията в петък, пише economy.bg.

Сделката е одобрена единодушно от управителните съвети на двете компании и се очаква да бъде приключена в средата на 2018 г.

Целта на Novartis е да разшири позициите си в генната терапия, тъй като AveXis се занимава с именно с развитието ѝ. В частност компанията е направила редица клинични изпитания на лекарства за борбата срещу рядкото наследствено заболяване спинална мускулна атрофия. Болестта е причинена от нарушение в един ген, а компанията цели да предотврати заболяването.

Това е последният стратегически ход на новия шеф на швейцарската компания Вас Нарасимхан. Преди седмици той заяви, че иска да се съсредоточи върху други области,  виждайки бъдещето на фирмата като новаторска, научна и технологична.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.