Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Германският институт „Fraunhofer“ проучва възможностите за разкриване на филиал в България

Германският институт „Fraunhofer“ проучва възможностите за разкриване на филиал в България
Miglena Ivanova

Представители на най-голямата научна общност в Европа – германският институт „Fraunhofer“, проучват възможностите за разкриване на филиал в България. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и изпълнителния вицепрезидент на организацията Георг Розенфелд, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Розенфелд и ръководена от него делегация са на посещение в София Тех Парк, за да видят възможностите, които предлага първият научно-технологичен парк в страната ни. Делегацията участва в съвместно организирана конференция с представители на българските научни среди.

„Няма как да постигнем икономически растеж без икономиката ни да е подчинена на високите технологии и на иновативното мислене“, каза Александър Манолев по време на откриването на конференцията.

По думите му именно затова много от програмите и приоритетите на министерството са свързани с внедряване на иновации и насърчаването на бизнеса за развитието им.

„Само по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) са осигурени средства в размер на 1,39 млрд. евро, сериозна част, от които са предвидени именно за проекти свързани с иновации. Очакваните резултати от успешното изпълнение на програмата са да бъдат подпомогнати повече от 9 000 предприятия и да се мобилизират повече от 1 млрд. евро частни инвестиции“, допълни заместник-министърът.

Той акцентира, че в подкрепа на иновационната дейност в страната към Министерство на икономиката е създаден и Национален иновационен фонд, като през миналата година е стартирала поредна конкурсна сесия за набиране на проекти. Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, за която кандидатстват фирмите, е в размер на 500 000 лв., стана ясно от неговото изказване.

„Създаването на технологични паркове и технологични инкубатори като София Тех Парк също са мерки, с които искаме да насърчим иновациите в страната“, каза още Александър Манолев.

„Fraunhofer“ е най-голямата европейска изследователска организация. Изследователските й усилия са насочени към сфери с голям обществен интерес: здраве, сигурност, комуникация, енергия и околна среда. Институтът има сериозен опит в подкрепата на стартиращи компании и внедряването на иновации в различни отрасли за постигане на максимална ефективност като са готови да приложат своя опит в България.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.