Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 9, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

НАП няма повече да удължава сроковете по наредба Н-18 за касовите апарати

НАП няма повече да удължава сроковете по наредба Н-18 за касовите апарати

Националната агенция за приходите (НАП) не предвижда удължаване на сроковете по Наредба Н-18 за касовите апарати и онлайн търговците.

Това стана ясно на среща между представители на приходната администрация и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), съобщават от пресслужбата на НАП.

Към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно. По думите на софтуерни разработчици част от клиентите им отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции.

От приходната агенция припомнят, че до края на януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.

Лицата, които отговарят на изискванията на наредбата (чиито продажби в брой са под 5% от приходите и за които са изпълнени два от трите критерия - приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души) и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да съобразят дейността си с изискванията на Наредба Н-18 до 31 март 2020 г.

Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари 2020 г.

От НАП припомнят още, че от 1 февруари фискалните бонове, издавани от бензиностанциите, трябва да съдържат данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.