Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Срокът за смяна на фискалния софтуер на бензиностанциите се удължава до 30 септември

Срокът за смяна на фискалния софтуер на бензиностанциите се удължава до 30 септември
Miglena Ivanova

Бензиностанциите получават отсрочка за смяната на фискалния им софтуер. Министерството на финансите е било убедено от бизнеса, че срокът е недостатъчен и е предложило нови промени в наредбата № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Бензиностанциите, които са сключили договор за внедряване на одобрен фискален софтуер от нов тип след 1 април 2019 г. тип и са изготвили график за внедряването му по обекти, като са представили по електронен път на Националната агенция за приходите (НАП) всички документи до 31 юли 2019 г., ще могат да продължат да работят по досегашния ред до 30 септември.

Промяната на срока ще влезе в сила в деня на обнародването на наредбата в Държавен вестник.

Предложеното удължаване на срока има за цел, от една страна, да се предостави достатъчно време, необходимо за наблюдаване в реални условия работата на ЕСФП преди да бъдат внедрени масово в търговските обекти, а от друга, да се даде възможност за поетапното внедряване на ЕСФП, за да не се стига до прекъсване на дейността на търговските обекти“, посочва се още в мотивите.

Също така е отчетен фактът, че за целите на масовото внедряване на ЕСФП в търговските обекти е необходимо да бъде предоставен допълнителен период от време за осигуряване на безпрепятственото функциониране и инсталиране на ЕСФП“, посочват още от финансовото министерство.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.