Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Малки и средни предприятия ще могат да инвестират в дигитализация с пари от ОПИК

Малки и средни предприятия ще могат да инвестират в дигитализация с пари от ОПИК
Miglena Ivanova

Малки и средни предприятия ще могат да инвестират в дигитализация с помощта на европейски средства от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Това стана ясно от изказване на замeстник-министъра на икономиката Лилия Иванова, която участва в информационно събитие за изпълнение и възможностите по ОПИК, организирано от Бизнес Лейди Клуб, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

„За края на годината сме предвидили и една процедура, която да бъде обявена в рамките на приоритетна ос 2 на ОПИК и насочена към дигитализацията на МСП в размер на 60 млн. лева, като чрез нея считаме, че ще отговорим на съвременните тенденции за развитие на бизнес средата“, каза тя.

Икономическият заместник- министър посочи, че през настоящата година ще стартират нови процедури за подбор на проектни предложения за около 300 милиона лева. „През декември 2018 година обявихме процедурата „Подобряване на производствения капацитет“, която е с бюджет от почти 150 млн. лева, а кандидатстването ще бъде възможно до 21 май “, посочи тя.

друга процедура, която също се отличава с висок интерес сред предприятията и е планувана за 2019 г., е „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ с бюджет от над 100 млн. лева.

По думите й през тази година се очаква и процедура за съществуващи иновационни клъстери, която цели да подкрепи тяхното развитие.

Лилия Иванова поясни, че в резултат на средствата, прехвърлени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, през месец юни се планира да бъде обявена процедура, в рамките на която да се подкрепи изграждането на регионални иновационни центрове, разпределени поравно сред 6-те района на планиране, с изключение на област София-град.

От стартирането на операционната програма досега са сключени повече от 2000 договора (включително финансовото споразумение с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“) с общ размер на предоставената Безвъзмездна финансова помощ към българския бизнес за близо 2 млрд. лева.

От началото на програмния период до момента разплатените средства са малко над 1 млрд. лева или 38.82% от бюджета на програмата“, заяви Иванова. По думите й успешно е приключило изпълнението на 1331 индивидуални проекта, по които вече са извършени и съответни окончателни плащания. „Същевременно продължава процеса по изпълнение на проектните дейности по 651 договора за безвъзмездна финансова помощ“, допълни тя.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.