Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Mondi опроверга информацията, че ще инвестира в нов завод в България

Mondi опроверга информацията, че ще инвестира в нов завод в България
Miglena Ivanova

Ден след като от пресцентъра на Министерството на икономиката обявиха, че международната група за производство на опаковки и хартия Mondi възнамерява да инвестира над 600 млн. евро в изграждането на нов завод в България, собственикът на завода в Стамболийски опроверга ведомството.

Макар че компанията разглежда различни варианти за фабриката си в страната, на този етап решение за инвестиция не е взимано, казаха от Modni за "Капитал" и определиха информацията и появилите се публикации в местните медии като спекулации.

Междувременно акциите на дружеството поскъпнаха с 2.3% и 3.6% на борсите в Лондон и Йоханесбург, където се търгуват.

Твърде рано

Съобщението от икономическото ведомство дойде след среща на заместник-министъра Лъчезар Борисов и изпълнителния директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев с техническия директор на "Монди Стамболийски" Кристиян Скилих. От него става ясно, че са били обсъдени "възможностите за разширяване на производството", а заместник-министърът се е ангажирал да съдейства максимално бързо с процедурните решения. Законът за насърчаване на инвестициите по принцип предвижда различни насърчителни мерки за големи проекти.

Дали обаче компанията въобще ще започне разширяване на производството е рано да се каже. "Mondi постоянно оценява потенциални инвестиции в предприятията си, които са облагодетелствани откъм производствени разходи, и в момента разглежда различни варианти за фабриката си в Стамболийски в България. На този етап не е взимано такова решение", гласи официалното съобщение на групата.

Изпреварващата информация от министерството на икономиката със сигурност е притеснила публичното дружество. Според борсовите правила то е задължено да обявява предстоящи големи капиталови разходи пред инвестиционната общност, а подобни съобщения могат да повлияят на цената на акциите му.

Практика с история

Подобни прибързани съобщения за предстоящи мегаинвестиции в България не се правят за пръв път. Такива имаше и преди време, когато стана ясно, че китайската платформа за онлайн търговия Alibaba има намерение да изгради логистичен център, който да обслужва поръчките в Европа, а представители на групата се срещнаха с представители на българското правителството. Тогава Стамен Янев обяви, че групата проявява интерес към Бургас, а планираната инвестиция е 100 млн. евро. От Alibaba обаче уточниха за "Капитал", че това е било "посещение на учтивост".

Само преди няколко месеца кметът на Плевен Георг Спартански съобщи, че германският производител на кабелни системи за автомобили Leoni ще строи производствена база в града. Той дори уточни, че компанията ще инвестира между 30 и 48 млн. евро и ще открие 2500 работни места. На въпрос на "Капитал" тогава от дружеството отговориха, че групата наистина проучва възможностите за разширение на производствените си мощности в Източна Европа, включително в България, и че Плевен е една от обсъжданите локации. Решение обаче все още няма.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.