Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Lenovo придобива мажоритарен дял от бизнеса с компютри на Fujitsu

Lenovo придобива мажоритарен дял от бизнеса с компютри на Fujitsu
Petya Dimitrova

Lenovo ще придобие 51% от бизнеса с персонални компютри на Fujtsu, съобщи Reuters. Японската компания ще плати веднага 17,85 млрд. йени (156,7 млн. долара) кеш и ще преведе допълнителни до 12,75 млрд. йени в зависимост от успеха на поделението до 2020 г. 

Други 5% от бизнеса на Fujitsu ще принадлежат на Японската банка за развитие. Съвместното предприятие ще се казва Fujitsu Client Computing.

В Lenovo са взели решение да задвижат сделката след като отчетоха най-големия ръст на печалбата си от две години насам. По данни на Reuters бизнесът с компютри на компанията (от гледна точка на доставените бройки) се е увеличил със 17 на сто през последното тримесечие, приключило през септември.

Lenovo докладва за приходи в размер на 11,8 млрд. долара – с 5 на сто повече спрямо аналогичния период на миналата година, информира Computerword. Чистите приходи на компанията обаче са достигнали 139 млн. долара, отбелязвайки 11% спад. След оповестяването на резултатите цените на акциите на компанията се повишиха с 5%.

Според Браян Ма, анализатор от IDC, сделката може да помогне на Lenovo да преодолее изоставането си спрямо HP Inc. която е лидер в сегмента с преднина от 1-2%.

Паралелно с това се наблюдават и признаци на стабилизация на пазара на персонални компютри. Дори само този факт би бил достатъчен на поделението на Lenovo да подобри показателите си.

Наскоро Fujitsu обяви финансовите си резултати за тримесечието, приключило в края на септември. Чистата печалба на компанията възлиза на 41,3 млрд. йени (1,6 млрд. долара), в сравнение с 25,9 млрд. йени година по-рано, като ръстът се дължи и на продажбата на дела й във Fuji Electric.

Приходите на японската корпорация са намалели леко – с 0,7% до 1 трлн. йени (8,76 млрд. долара). Fujitsu запазва прогнозата си за ръст през текущата финансова година, която приключва в края на март 2018 г. Компанията очаква увеличениe на чистата печалба с 64% до 145 млрд. йени (1,3 млрд. долара) и спад в приходите от 1% до 4,1 трлн. йени (37,5 млрд. долара).

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.