Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Правилата за кредитиране на свързани лица се затягат от догодина

Правилата за кредитиране на свързани лица се затягат от догодина
Miglena Ivanova

Правилата за банковото кредитиране на свързаните фирми се затягат от 1 януари 2019 г.

Българската народна банка (БНБ) е приела насоки за това как кредитните институции да определят свързаните си клиенти. Те включват не само очевидни връзки като пряка собственост, но и икономическите зависимости между отделни фирми, които на пръв поглед нямат нищо общо една с друга, съобщава mediapool.bg.

За определянето на свързаните фирми и риска от експозиции към една или повече от тях финансовите институции трябва да ползват официална публична информация. За по-големи кредити обаче трябва да полагат и пропорционално по-големи усилия за установяване на свързани компании.

Според инструкциите на БНБ ако експозициите към един клиент надвишават 5% от първичния капитал на банката, то за оценка на свързаните лица трябва да се направи „изчерпателно проучване на всякакъв вид неофициална информация, както и информация, която не се ограничава до клиентите на институцията“.

Затягането на правилата би трябвало да ограничи случаи като този с фалиралата КТБ, където голяма част от кредитите бяха съсредоточени в групи от свързани помежду си фирми, които иначе се водят на различни собственици.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.