Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 9, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът на България за ЕС се възстановява, вносът от страни извън ЕС се срива

Износът на България за ЕС се възстановява, вносът от страни извън ЕС се срива

Износът на България за Европейския съюз (ЕС) нараства с 3,4% до 32,681 млрд. лева за периода януари – октомври 2019 г. на годишна база, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66,2% от износа за държавите от Съюза, сочат още данните.

Само за октомври износът ни за ЕС се увеличава с 4,8% на годишна база до 3,632 млрд. лева.

Вносът от ЕС за първите десет месеца на годината се увеличава с 2,6% до 34,112 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

За октомври 2019 г. спрямо октомври 2018 г. ръстът на вноса от ЕС достига 6,2% до малко над 3,9 млрд. лева.

Същевременно за периода януари – ноември 2019 г. износът на България към трети страни се възстановява, като нараства с 4,5% на годишна основа до 17,549 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, САЩ и Република Северна Македония, които формират 50,5% от износа за трети страни.

Само за ноември експортът на България към страни извън ЕС обаче намалява със 7,5% на годишна база до малко над 1,5 млрд. лева.

Що се отнася до вноса, от началото на годината до края на ноември той се свива с 12,5% на годишна база до 18,5 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия.

През ноември 2019 г. вносът от държави извън ЕС намалява с почти 30% до 1,4 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.