Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 28, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът на България за трети страни расте и компенсира забавянето на експорта към ЕС

Износът на България за трети страни расте и компенсира забавянето на експорта към ЕС

Износът на България за Европейския съюз (ЕС) забавя ръста си през юли, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

От януари до края на юли износът за ЕС нараства с 4.8% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 22,629 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.6% от износа за държавите от блока, сочат данните.

Само през юли износът нараства с 3% на годишна база, като възлиза на 3,6 млрд. лева.

Вносът от ЕС също забавя ръста си през юли. От началото на годината до края на седмия месец ръстът е 2,1% и възлиза на над 23,8 млрд. лева, а само през юли – с 4,9% до 3,7 млрд. лева.

Същевременно износът за трети страни (държавите извън ЕС) се ускорява. За периода януари – август експортът нараства с 4.3% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност малко над 12,1 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Република Северна Македония, които формират 49.7% от износа за трети страни.

Само за август ръстът е 13,4% до 1,6 млрд. лева.

Вносът от трети страни за периода януари-август намалява с 5,3% на годишна база до 13,8 млрд. лева. Само през август намалението е почти 23% до 1,5 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.