Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 31, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът на България и за ЕС, и за трети страни забързва растежа в началото на годината

Износът на България и за ЕС, и за трети страни забързва растежа в началото на годината

Износът на България за ЕС се увеличава с 9,3% през първите два месеца на годината и достига малко над 6,3 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.4% от износа за държавите членки на блока, показват данните на Националния статистически институт.

Само през февруари износът за ЕС нараства със 17,4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,16 млрд. лева.

Вносът от ЕС за същия период се увеличава с 1.4% спрямо същия период на предходната година и достига почти 6,3 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Само през февруари вносът от ЕС се увеличава с малко над 11% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на почти 3,24 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2019 г. е положително и е на стойност 104.4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е положително и е в размер на 491.4 млн. лева.

През първите три месеца на годината износът за трети страни страни нараства с 13.4% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 4,335 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Северна Македония, които формират 51.4% от износа за трети страни.

Само през март износът за страните извън ЕС нараства с 10.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,46 млрд. лева.

Вносът в България от трети страни през първите три месеца на годината се увеличава с 11.2% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 5,5 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

През март вносът от трети страни се увеличава с 8.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,6 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.