Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът на България за трети страни пак отбелязва значителен ръст, а за ЕС запазва умерени темпове

Износът на България за трети страни пак отбелязва значителен ръст, а за ЕС запазва умерени темпове
Miglena Ivanova

През януари 2019 г. износът на България за ЕС нараства с 2.2% спрямо същия месец на 2018 г. и е в размер на над 3,164 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Холандия, които формират 66.4% от износа за държавите членки на ЕС.

Същевременно вносът на България от ЕС през януари намалява със 7,4% на годишна база до почти 3 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през януари 2019 г. е положително и е на стойност 174.0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е положително и е в размер на 356.9 млн. лева.

През първите два месеца на годината износът на стоки от България за трети страни (държави извън ЕС) възлиза на над 2.87 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Египет и Русия, които формират 51.3% от износа за трети страни;

Само през февруари износът за трети страни нараства с 23% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на почти 1,5 млрд. лева.

През първите два месеца от годината вносът от трети страни се увеличава с 12,3% на годишна база до почти 4 млрд. лева. Най-значителен е импортът от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Само през февруари вносът се увеличава с почти 16% до приблизително 2 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - февруари 2019 г. е отрицателно и е в размер на малко над 1 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 694.7 млн. лева.

През февруари 2019 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е на стойност 435.3 млн. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.