Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Само 10% от българските ИТ специалисти вярват, че в чужбина ще имат по-добри възможности

Само 10% от българските ИТ специалисти вярват, че в чужбина ще имат по-добри възможности
Miglena Ivanova

Едва 10% от българските IT специалисти вярват, че могат да получат по-добри възможности за развитие в чужбина. Това показват резултатите от анкета на международната компания за IT услуги Endava, проведена сред 150 реализирани софтуерни инженери от различни организации у нас.

Според най-много участници в допитването – 90%, ключът към по-успешната кариера е допълнителното обучение.

Близо 40% споделят, че биха търсили по-добри перспективи със смяна на работното място.

“Като компания ние насърчаваме връщането на квалифицирани български специалисти от чужбина. Към този момент имаме служители, които се прибират в България, след като са работили или учили в страни като Германия, САЩ и Австралия., обяснява Мариела Христова, управител на офиса на Endava в София.

Участниците в анкетата отчитат и неравномерното представителство на двата пола в сектора. Като основни причини за това те посочват по-силния интерес на мъжете към материята и това, че са привлечени от професията още в ранна възраст.

Друго обяснение е, че жените намират по-лесно реализация в други области. Едва 10% смятат, че липсват подходящи програми за насърчаване на развитието на дамите в IT сферата.

“И при нас е практика да има повече кандидати мъже, като средно те са 70% от цялостния състав на компанията. В същото време обаче 60% от средния мениджърски състав в Endava са жени. Като цяло в сектора се наблюдава увеличен интерес към професиите програмист и софтуерен тестващ от представителите на нежния пол. Уверени сме, че скоро ще наблюдаваме изравняване в процентите както в България, така и в останалата част от европейските ни локации., категорични са от компанията.

Според проучването най-интересни за IT специалистите са професионалните обучения и програми за повишаване на квалификацията, като от тях се интересуват 85% от анкетираните. На второ място се нареждат тренингите за развитие на лидерските умения, а на трето – езиковите обучения.

Тагове

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.