Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

В процес на сертификация са 72 нови чуждестранни инвестиционни проекта в България

В процес на сертификация са 72 нови чуждестранни инвестиционни проекта в България

В момента тече процес по сертификация на 72 нови проекта за чуждестранни инвестиции в страната на стойност над 2 милиарда лева. Те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на работна среща на тема „Инвестиции за устойчив растеж – стратегия и развитие на Индустриална зона-Варна“. На срещата присъстваха кметът на гр. Варна Иван Портних, Обастният управител Стоян Пасев, директорът на Национална кампания „Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и др., съобщава онлайн изданието economy.bg.

В рамките на форума министър Караниколов изтъкна, че Варна има потенциал за привличане на инвестиции благодарение на отличните логистични връзки. По негови думи едни от предимствата на морската столица са добрата инфраструктура и наличието на висши училища, които могат да подготвят висококвалифицирани млади специалисти, а те от своя страна, да изберат, да останат и да се реализират в своя роден град. Той подчерта, че изграждането на модерна индустриална зона, в която свое място да намерят стратегически инвеститори с модерно производство и висока добавена стойност е целта, към която се стремим и съм сигурен, че ако работим всички заедно в екип ще стигнем до желания резултат.

От началото на 2020 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) сме сертифицирали 13 проекта на обща стойност близо 250 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2 466 нови работни места. Преобладава броят на новите инвестиции, но има и четири проекта, свързани с разширение на производството. Инвестициите са предимно в секторите: производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и др.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.