Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 27, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Инвестиционни проекти за 800 млн. лева са внесени в Агенцията за инвестиции

Инвестиционни проекти за 800 млн. лева са внесени в Агенцията за инвестиции
Miglena Ivanova

Към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първия завод на технологичния гигант „ОСРАМ“ в България.

На събитието присъстваха и заместник министър-председателят Томислав Дончев, кметът на Пловдив Иван Тотев и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, съобщават от Министерството на икономиката.

Инвестицията на немската компания е за 50 млн. лева и с нея се създават 900 работни места, стана ясно по време на събитието. “Виждаме позитивни сигнали и от редица други компании”, каза Александър Манолев.

По думите му само от началото на годината са сертифицирани 23 проекта на обща стойност около 300 млн. лв., които предвиждат разкриването на 5 000 работни места. “Нещо повече, към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират”, допълни той.

„Сигурен съм, че с всичко, което сме започнали като действия – за намаляване на административната тежест, за развитието на индустриалните зони, за подобряването на връзката между обучението и пазара на труда и всичко останало, тези резултати ще продължат да бъдат надграждани”, подчерта зам.-министър Манолев.

Той допълни, че е налице още една позитивна тенденция - повече компании да инвестират във високотехнологични проекти в България.

OSRAM GmbH със седалище в Мюнхен е вторият по големина в света производител на светлинни тела (източници) със 110 годишна история. Портфолиото варира от високотехнологични приложения, базирани на полупроводникови технологии, като инфрачервено или лазерно осветление, до предлагане на интелигентни и свързани решения за осветление в сгради и градове.

OSRAM GmbH е част от Групата на OSRAM Licht AG, Германия, един от двата водещи производителя на осветления в света.

Инвестиционният проект включва изграждане на завод на компанията в България в близост до Пловдив за производство на електронни баласти, драйвери и светодиодни модули.

Българският завод е част от бизнес звеното „Дигитални системи“ на OSRAM GmbH, което отговаря за разработването, производството и продажбите на електронни компоненти за осветление. Основните продукти за осветителната индустрия, които ще се произвеждат в новия завод в Пловдив са: електронни баласти (Electronic Control Gears-ECG) за LED модули и драйвери и електронни баласти (Electronic Control Gears-ECG) за традиционното осветление.

Произведените продукти ще се продават на OSRAM GmbH, която ще управлява дистрибуцията на продукцията до крайните клиенти в Европа.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.