Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България губи привлекателността си за чужди инвеститори

България губи привлекателността си за чужди инвеститори
Miglena Ivanova

България започва да губи привлекателността си за чуждестранните инвеститори, тъй като силните страни на бизнес средата ѝ започват да избледняват на фона на негативите. Основният проблем е качеството на работната ръка, а правителството не прави достатъчно, за да го реши.

Това беше основното заключение от днешната пресконференция на Австрийското търговско представителство в България (Advantage Austria), пише economic.bg.

Търговският съветник към посолството на Австрия в страната ни Улрике Щрака представи резултатите от проведеното официално допитване сред австрийските компании в България относно развитието на местния инвестиционен климат. Данните показват, че най-много от австрийските фирми (44%) не са видели никаква промяна през последните 12 месеца в общото развитие на бизнес климата в страната. 33% пък са отчели подобрение, но сравнително висок е и делът на тези, които смятат, че ситуацията се е влошила – 23%.

За следващите 12 месеца очакванията на австрийския бизнес в България се влошават. По-малък процент (31%) от фирмите очакват подобряване на бизнес климата. Спад има и при компаниите, очакващи влошаване (9%), но пък с 16% нараства делът на компаниите от Австрия в страната ни, според които инвестиционната среда няма да се промени по никакъв начин.

Според анкетата на Австрийското търговско представителство в България правителството може предприеме шест ключови мерки, за да направи страната по-привлекателна за чуждите инвеститори. Според австрийските фирми в законодателството са необходими повече промени с цел борба срещу корупцията и престъпността, осигуряване на по-голяма правна сигурност, намаляване на бюрокрацията и изискванията. По отношение на пазара на труда българските власти трябва да положат усилия, за да са налични повече квалифицирани кадри, както и повече работна ръка като цяло, а освен това инфраструктурата продължава да е проблем.

„В България качеството трябва да стане по-ценено. Австрийските компании имат опит и техните продукти и услуги са по-скъпи от другите, защото са по-качествени. В дългосрочна перспектива обаче може би качествените продукти са по-изгодни“, коментира Щрака.

Анкетата сред австрийските фирми в България показва още, че 59.4% от тях планират да инвестират още в страната ни през 2019 и 2020 г. Въпреки това компаниите стават все по-недоволни от бизнес средата и от отказа на българските власти да ги подпомагат.

„През 2017 г. купихме парцел, направихме новата сграда до летището на София и през юли 2018 г. се нанесохме в нея. В края на миналата година купихме съседен на сградата парцел, но засега не можем да строим върху него, защото липсва инфраструктура – няма улица до съседния парцел и чакаме някой да реши да я направи“, заяви Антон Стойков, управителят за България на австрийската спедиторската компания cargo-partner. Той добави, че на фирмата ѝ се е наложило сама да преасфалтира улицата до новата си сграда, за да може да започне да я ползва, тъй като общината нямала пари.

Основният проблем, който виждаме пред нас, е бъдещето. Две трети от австрийските фирми в страната не са настроени много положително за тази година, същото беше и за миналата година и не мисля, че ще има някаква разлика и през следващите години. За политическата система няма смисъл да се говори – още Алеко Константинов и Чудомир са я описали, като се върнем 100 години назад, прочитайки, ще видим, че се действа по същия начин като тогава“, каза още Стойков.

Най-големият проблем, който той вижда в България, е бедността. Вече личи че някои граждани са много по-богати и живеят все по-добре, но огромна част от населението живее бедно и е под границата на бедността и оцеляването. Това води до проблема, че все повече хора решават да напуснат страната и все повече липсват каквито и да било кадри за работа. По начина, по който се действа в момента, този проблем ще става все по-осезаем. „Конкурентните предимства на България – ниските данъци и евтината работна ръка – ще избледнеят поради това, че няма да има кой да работи“, прогнозира управителят на cargo-partner за България.

Според Стойков правителството не трябва да се стреми към ниска задлъжнялост, тъй като в момента това не помага на бизнеса. „На всички държави, с които се сравняваме и искаме да ги гоним – Германия, Франция, Англия и другите западноевропейски държави – нивото на външния дълг е два или повече път над нашата задлъжнялост“, обясни той.

За Economic.bg Стойков коментира, че дуалното образование за момента не предлага достатъчно на брой квалифицирани кадри, тъй като не е въведено в национален мащаб, а вносът на кадри от страни извън ЕС пък е тъжен ход на фона на емигриращите българи.

Изпълнителният директор за България на австрийския производител на железопътни стрелки Voestalpine Александрос Вореопулос отбеляза като недостатък за чуждите инвеститорите в страната ни това, че българите нямат бизнес култура – тоест те са добри професионалисти, вършат си добре работата, но не са лоялни към фирмата, в която работят, и нямат лидерски умения. „През повечето време хората са негативни и ядосани спрямо фирмите, което е огромен проблем за бъдещето и надеждността на предприятията“, заяви Вореопулос.

Така пресконференцията на австрийския бизнес в България от една страна обясни защо през август миналата година анализ от Българската стопанска камара (БСК) на данните от БНБ и Световната банка за движението на капитали показа 10-годишно дъно на чуждестранните инвестиции, а от друга страна за пореден път доказа, че българската държава трябва да се погрижи повече за образованието на хората и да стреми да ги кара да остават в страната. Правителството от своя страна в края на 2018 г. също призна, че проблемът с работната ръка става основен и че през тази година ще бъдат предприети мерки за решаването му.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.