Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Инвестициите от САЩ в България достигат 4,5 млрд. лева и са създали 30 хил. работни места

Инвестициите от САЩ в България достигат 4,5 млрд. лева и са създали 30 хил. работни места

Около 11% от всички преки чуждестранни инвестиции в България идват от САЩ и с натрупване те са 4,5 млрд. лева. Тези инвестиции са създали 30 000 работни места, изтъкна президентът на Американската търговската камара Оливие Маркет по  време на бизнес-закуска с правителството.

По думите му тези инвестиции са в стратегически сектори като производство, енергетика, ИКТ и земеделие, пише economy.bg.

Маркет изтъкна като успешни и дълго очаквани завършени проекти през тази година пуснатата нова мина на Dundee Precious Metals в Крумовград, на Coca-Cola HBC, която разшири производството си в Костинброд, и на Mondelez, която пусна нова линия за производство в Своге.

Президентът на Американската търговска камара в България отбеляза, че има и доста български инвестиции в САЩ. Като примери за успешни български компании в САЩ той посочи ScaleFocus, Bulpros, Huvepharma, Ficosota, Walltopia, Chaos Group и др. Маркет изтъкна, че тези компании са създали над 4000 работни места в САЩ, а съвместните им продажби са на стойност над 1 млрд. долара.

"Нашата икономика е достатъчно зряла, за да отиде оттатък океана и да стъпи на пазара на САЩ", подчерта изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов. Според него потенциалът на България е във високотехнологичните сектори, соларните паркове, производството на пробиотици, софтуерът за киноиндустрията.

Временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман отчете, че двустранната търговия възлиза на над 2 млрд. долара.

България вече изнася към САЩ повече стоки, отколкото внася от там. Износът на наши стоки е на стойност 660 млн. долара, като по думите на Маркет изнасяме предимно компютри, електроника и лекарства. Вносът възлиза на 400 млн. долара.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.