Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Промишлените предприятия планират да свиват инвестициите през тази година

Промишлените предприятия планират да свиват инвестициите през тази година
Miglena Ivanova

Промишлените предприятия планират да свият инвестициите през тази година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) от регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред предприятията от сектора, резултатите от което са публикувани днес.

През тази година инвестициите на промишлените предприятия ще намалеят с 6,6% в сравнение с миналата, показва статистиката.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 84.6%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14% в сравнение с 2017 г.

По основни производствени групировки ай-голям относителен дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43.3%), при което се предвижда понижение от 12% спрямо предходната година. На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25.4%), при които се очаква увеличение с 27.9% в сравнение с 2017 година. Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16.3%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25.2% спрямо предходната година.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017 г. са със 7.4% повече в сравнение с 2016 г., допълват от НСИ.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.