Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Вътрешнополитическата среда и слабият капацитет за усвояване на еврофондовете ще повлияят върху инвестициите в България през 2017 г.

Вътрешнополитическата среда и слабият капацитет за усвояване на еврофондовете ще повлияят върху инвестициите в България през 2017 г.
Alexandra Fileva

„Райфайзен Рисърч“, изследователското звено на „Райфайзенбанк“ изнесе анализ, в който се посочва, че следващата година няма да се окаже толкова успешна за инвестициите в България. Това се дължи най-вече на вътрешнополитическата среда и слабият капацитет за усвояване на еврофондовете.

Анализаторите припомнят, че през третото тримесечие на тази година БВП нарасна с 3.4% в условията на слабо евро и евтин петрол, довели до увеличение на износа, слаба дефлация и ръст на заплатите. Тенденциите ще се задържат и през следващата година, като прогнозираният растеж  на БВП за 2017 г. е 3%. Като двигател за растежа те изтъкват положителните резултати от стрес тестовете на банките, бюджетния излишък от 3.4 млрд. лв. към края на октомври и политиката на ЕЦБ.

Те отчитат и условията на външнополитически конфликти (Сирия, Турция), които ще повлияят върху вътрешнополитическата среда в България, а това може също да я влоши.
Въпреки несигурната политическа среда, реалният БВП нарасна повече от очакваното (3.4% за третото тримесечие на 2016 г.) в средата на слаба дефлация и възползвайки се от по-добрите икономически условия (слабо евро, ниски цени на петрола, евтини пари). Както се очакваше, двигатели на растежа бяха нетният експорт и умерено нарастващото потребление в условията на намаляващи лихви по депозитите и растящи заплати. От друга страна, бюджетният излишък (3.4 млрд. евро към октомври) е сигнал за стабилна фискална политика.
След успешното представяне на прегледа на качеството на активите и стрес тестовете през 2016 г., банковият сектор се очаква да расте през 2017 г., подкрепен от очаквана умерена инфлация.
В анализа се напомня, че рейтинговите агенции "Фич" и S&P потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг на страната, но отбелязаха нестабилните политически перспективи и потенциалното им влияние върху българската икономика.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.