Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

India Power ще предложи по-ниска цена за българския бизнес за CEZ

India Power ще предложи по-ниска цена за българския бизнес за CEZ
Miglena Ivanova

Процесът по продажбата на българските активи на чешката енергийна група CEZ не върви много гладко, пишат чешки медии. India Power, която се завърна в играта, след като българската компания „Инерком” не успя да осигури регулаторна подкрепа и финансиране за сделката, сега ще се опита да предложи на CEZ по-ниска цена за активите.

Бизнесът на непрозрачната българска компания „Инерком” изостава и ЧЕЗ започна да преговаря с втория кандидат India Power, съобщава днес чешкото издание lidovky.cz, цитирано от economic.bg.

Според информация на изданието индийската компания възнамерява да използва неблагоприятната за CEZ ситуация и да подаде оферта, която няма да бъде толкова изгодна като предишните. За това, че индийският кандидат ще коригира първоначалното си предложение са потвърдили и от централата на CEZ за изданието.

„Не сме получили актуализирана обвързваща оферта от страна на India Power, за да знаем нейната сума", казва говорителят на CEZ Алис Хоракова.

Решението за продажбата на "ЧЕЗ България" бе взето от Надзорния съвет на CEZ в края на януари миналата година. Документи, с които изданието разполага, показват, че India Power е предложила най-високата сума за българските фирми от групата - 355 млн. евро, които обаче компанията е искала да изплати за пет години. „Инерком” е предложила сумата от 342.4 млн. евро, която обаче ще плати веднага.

Ръководителите на CEZ и одиторите на Deloitte са изчислили, че сумата, предлагана от индийското дружество за пет години, в крайна сметка ще падне до 317-333 млн. евро. Надзорният съвет въз основа на това е решил през февруари миналата година да продаде българските си активи на „Инерком”.

„Главният фактор, според който взехме решение, беше цената. Получихме две много добри оферти. При едната сумата ще бъде платена наведнъж за кратко време, а другата е обвързана с вноски в продължение на няколко години, което икономически намалява стойността ѝ. Затова преценихме, че „Инерком” предлага най-добрата цена за пакета български активи”, допълва говорителят на CEZ Хоракова.

За това, че CEZ в България не е в добро икономическо състояние свидетелстват финансовите инжекции от Прага, пише чешкото издание. През изминалата година компанията майка е отпуснала 30 млн. евро на българското си разделение. „CEZ предостави на българските фирми заем за финансиране на необходимите инвестиции. В случай на успешна продажба, тези заеми ще бъдат изплатени”, коментира още Хоракова.

Изданието се е свързало с експерти в България, които са коментирали ситуацията. Според тях сега предложената сума от India Power ще е със стотици милиони крони по-ниска. Поради тази причина ръководството на CEZ все още не се отказва от сделката с „Инерком” въпреки неблагоприятните обстоятелства около българската фирма.

За това, че CEZ започва преговори със следващия кандидат за бизнеса си в България, ви съобщихме още през декември 2018 г. Тогава от централата на дружеството в Прага заявиха пред Economic.bg, че CEZ възнамерява да започне паралелни преговори с India Power - следващият класиран кандидат, който вече e потвърдил своя интерес към закупуването на българските активи на CEZ.

India Power е част от милиардна индийска фамилна група и вероятно вече участва самостоятелно в преговорите. Първоначално тя заяви интерес към българските активи в консорциум с Future Energy от българска страна, където съдружници са Валентин Христов и фирмата му "Аксис 7". В началото на декември миналата година обаче Future Energy загуби лиценза си на енергиен търговец, защото не успя да изпълни договорни задължения.

Тагове

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.