Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Световната банка занижава очакванията си за икономическия растеж на България

Световната банка занижава очакванията си за икономическия растеж на България
Miglena Ivanova

Световната банка леко понижи прогнозата си за икономиката на България и вече залага на растеж от 3,8% през 2018 г. Това е с 0,1 процентни пункта под очакванията от януари.

Ревизия надолу се вижда и в прогнозата за следващата година – темпът на увеличение на БВП през 2019 г. е понижен с 0.4 пр. п. До 3.6%, пише capital.bg. Същия ръст институцията прогнозира и за 2020 г, като спрямо януарската прогноза намалението е с 0.3 пр.п.

Макар че не обясняват на какво се дължи ревизията, от банката предупреждават, че очакванията за инфлацията се повишават в държави като България, Румъния и Унгария.

Нагласите за еврозоната остават без промяна спрямо предходния доклад въпреки относително рязкото забавяне на икономиките в Съюза през първото тримесечие. Според Световната банка икономическият растеж ще достигне 2.1% през тази година и 1.7% през следващата.

Силното евро и нарастващото вътрешно търсене се очаква да понижат приноса на нетния експорт към растежа предвид увеличението на вноса и поскъпващите европейски стоки.

След шестгодишния си пик от 4.8% растеж през 2017 г. темпът на глобалната търговия ще се забави леко през 2018 г. до 4.3%. Макар че прогнозата е по-слаба спрямо реализираната скорост през миналата година, числата са ревизирани нагоре спрямо доклада от януари. Причината - неочаквано силна търговия в Азия и увеличение на търсенето на вносни стоки в развитите държави.

По отношение на търговската политика от банката отбелязват, че резултатът от преговорите все още е несигурен, но рискът от засилване на търговските ограничения се увеличава с мерките от страна на САЩ и ответните реакции.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.