Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Икономическият растеж в България превъзхожда този в ЦИЕ, но достига цикличния си пик

Икономическият растеж в България превъзхожда този в ЦИЕ, но достига цикличния си пик
Miglena Ivanova

Докато повечето икономики от Централна и Източна Европа вече са достигнали цикличния си пик и предстои да преминат към меко забавяне, в България най-добрите резултати на икономиката, що се отнася до растежа предстоят.

Уникредит прогнозира растежът на БВП да достигне своя пик през 2018 г. при 4.4%. Ако се материализират прогнозите на банката за растежа в региона, средният растеж на българската икономика за периода 2015-2019 г. би бил вторият най-силен за региона след този, отчетен от Румъния.

Това се посочва в последния анализ на икономическия екип на УниКредит за българската икономика.

Данните от анализа, озаглавен „България, превъзхождаща региона на ЦИЕ в растежа“, бяха представени на специално събитие за медии от главния икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Дан Букша и главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Участие в събитието взе и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който определи икономическият растеж в страната като устойчив.

България е сред най-добрите примери Централна и Източна Европа“, коментира и Дан Букша. Той обясни, че въпреки, че растежът на икономиката е над потенциала, не се очаква прегряване на икономиката нито тази година, нито следващата. „Ние съдим дали един растеж е устойчив по това дали подкопава спестяванията. Виждаме, че случаят в България не е такъв и спестяванията запазват високите си нива през годините“, каза Букша. Той акцентира и на това, че в България няма проблеми с бюджетния дефицит.

Икономическото възстановяване в България започна с износа, последван от потреблението и инвестициите

Според анализа на УниКредит потреблението се очаква да продължи да бъде водещ двигател на растежа, нараствайки съответно с 4.6% и 4.5% през 2018 и 2019 г., което е незначително под резултата от 4.8%, отчетен през 2017 г. Факторите, които движат растежа в потреблението, обаче ще се променят. Очакванията на експертите са за засилване на потреблението, финансирано с дълг, и за по-нататъшно подобряване на очакванията.

Кредитите за домакинствата се очаква да нараснат с между 5 и 10%, в зависимост от категорията.

Икономиката се доближава до пълна заетост, нарастването на заплатите остава солидно

Тъй като икономиката се доближава до пълна заетост прогнозата на УниКредит е, че създаването на нови работни места ще се забави до малко над 30 хил. през 2018 г. и нови 20 хил. през 2019 г. Това продължава да е сериозно постижение за икономика, в която населението в трудоспособна възраст спада ежегодно с около 60 хил. (през последното десетилетие).

Данните показват, че все още са налице възможности за нарастване на заетостта, тъй като нормата на икономическа активност в България продължава да е по-ниска от показателя в редица страни от региона. Например България е с най-високия дял сред страните в Централна и Източна Европа с млади, неработещи и неучещи хора.

Междувременно недостигът на работна сила се задълбочава и все по-голям брой мениджъри заявяват, че това се превръща в най-голямото предизвикателство пред плановете за разрастване на техните компании. Все пак делът на мениджърите, които отчитат недостиг на трудови ресурси, е по-малък в България спрямо други икономики от региона, става ясно от анализа на УниКредит.

В продължение на тенденциите от изминалата година заплащането в някои експортно-ориентирани сектори като Туризъм, IT, Транспорт и складиране ще расте с по-ниски темпове от средните, което би подкрепило експортната конкурентоспособност. В други сектори обаче заплатите растат с темпове, които изпреварват средните (например професионални дейности, както и административни и спомагателни дейности). „Ясно е, че двуцифрени повишения в заплатите не са устойчиви на дълъг план и компаниите от тези сектори може да се окажат под натиск, ако тези тенденции се задържат прекалено дълго“, обобщават икономистите на УниКредит.

Възстановяване на инвестициите – най-интересна е категорията „Машини и оборудване“

Оптимистичната прогноза на икономистите на УниКредит за силен ръст на БВП през годината идва основно от ускоряването на инвестициите. Първите сигнали за възстановяване на инвестициите бяха налице още през изминалата година, когато те нараснаха с 3.8% в реално изражение (най-високото увеличение от 2008 г. насам).

Инвестициите в жилищно строителство на частния сектор подкрепиха в най-голяма степен ръста на инвестициите през изминалата година. Очакваме ново ускоряване на растежа през 2018 г.“, посочва се в анализа на УниКредит. Според експертите на групата увеличението ще бъде подкрепено от по-високите цени на жилищата, които карат строителните предприемачи да увеличават обема на новото строителство, за което най-вече свидетелства увеличаването на новоиздадените разрешителни за строеж, които достигнаха 6.5 млн. кв. м. през 2017 г.

Интересно сравнение правят икономистите на УниКредит между България и Румъния. „Докато Румъния привлича вниманието на медиите и журналистите изглежда, че от приемането на България в ЕС икономиката ни е успяла да привлече повече инвестиции в машини и оборудване от северната ни съседка“, се посочва в анализа.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.