Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Министерството на финансите занижи очакванията си за икономическия растеж на България

Министерството на финансите занижи очакванията си за икономическия растеж на България
Miglena Ivanova

Министерството на финансите занижи очакванията си за икономическия растеж през тази година, вижда се от средносрочната бюджетна прогноза, която е публикувана на сайта на ведомството.

За тази година се очаква ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,4%, докато миналата есен прогнозата беше за 3,7% икономически растеж. За 2020 г. се очаква икономиката на България да се разшири с 3,3%. Основният двигател на растежа ще бъдат инвестициите при забавящ се износ и намаляващо потребление заради изчерпването на възможностите за нарастване на заетостта. Т.е. според министерството пазарът на труда е достигнал максимума си.

В тази връзка се очаква ръстът на инфлацията да се забави през тази година до 1,8%, включително и заради спада на цените на суровините и най-вече на петрола.

Що се отнася до приходите и разходите в бюджета, ведомството залага на тяхното увеличаване. За тази година се планира да приключи с 600 млн. лева дефицит, което е 0,5% от БВП. За 2020 и 2021 г. финансовото министерство очаква балансирано бюджетно салдо.

Не се предвижда и ново увеличение на минималната работна заплата след 2021 г., когато тя ще достигне 650 лева, вижда се от документа. Догодина тя ще достигне 610 лева, а а през 2021 г. - 650 лева.

Според прогнозата държавният дълг ще продължи да намалява, щато през 2022 г. ще достигне 15,6% от БВП.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.