Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Икономическят растеж на България ще се ускори до 3,9% през тази година, според прогноза

Икономическят растеж на България ще се ускори до 3,9% през тази година, според прогноза
Miglena Ivanova

Икономическият растеж на България ще се ускори до 3,9% през тази година, след като през 2018 г. беше постигнат реален ръст от 3,5%, прогнозират анализаторите от Уникредит Булбанк.

„Ако тази прогноза се материализира, 2019 г. ще се окаже шестата поредна година на растеж, което ще маркира втория най-продължителен период на експанзия в най-новата стопанска история на страната“, посочва се в анализа.

Като причина за ускорения ръст икономическият екип на УниКредит Булбанк посочва намаляването на въздействието от временни фактори, които въздействаха за забавянето на растежа през 2018 г.Тези фактори са тежкият спад на износа на стоки за Турция заради фискалната криза там, по-високите цени на енергийните суровини и най-вече по-слабата от очакваната реколта на някои селскостопански култури в резултат на засушаването през лятото на 2018 г.

„Освен намаляване на въздействието на тези фактори, растежът през 2019 г. ще бъде подкрепен от умерена фискална експанзия в комбинация с известно нарастване както на частните, така и на публичните инвестиции“, допълва се в анализа.

Предвидените в бюджета стимули се очаква да подпомогнат растежа през 2019 г. преди фискалната политика да се трансформира в неутрална спрямо растежа през 2020 г. Сред планираните за 2019 г. мерки с най-силен стимулиращ ефект по отношение на вътрешното търсене се очаква да бъдат увеличаването на разходите за инфраструктурно строителство и увеличаването на заплатите в публичния сектор.

“Очакваме бавното изпълнение на инфраструктурните проекти от предишните няколко години, включително и тези финансирани със средства от ЕС, да започне да се преодолява в хода на 2019 г.“, допълват от икономическия екип на УниКредит Булбанк.

За 2020 г. банката очаква забавяне на икономическия растеж на България до 3% поради очакваното значително забавяне на икономиката на еврозоната в комбинация с краткотрайна рецесия в САЩ.

Факторите, които ще забавят растежа през 2020 г. включват и постепенно увеличаване на рисковите премии в еврозоната. Това с известно забавяне ще се пренася и към българското стопанство.

Въпреки влошаването на външните условия, силното вътрешно търсене ще попречи растежът на БВП да спадне под потенциала през 2020 г. Това ще позволи на България да изпревари повечето икономики от ЕС в Централна и Източна Европа по този показател.

Междувременно Световната банка занижи очакванията си за растежа на България. За 2018 г. ревизията е с 0,5 пр.п. до 3,3%. За тази година се очаква растеж от 3,1% вместо 3,6%, а за 2020 г. - 3% вместо 3,6%.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.