Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 31, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Министерството на земеделието разработва национална стратегия за качествени храни

Министерството на земеделието разработва национална стратегия за качествени храни

Министерство на земеделието, храните и горите разработва проект на национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата, както и два законопроекта - Закон за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

Целта на промените е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот, коментира заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов по време на на годишната национална конференция „Достъп до добра храна“ в София.

Форумът се провежда под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите. Той е част от кампания, която популяризира интереса от страна на обществото за предимствата и качествата на българските храни, които се консумират, съобщават от пресслужбата на агроминистерството.

По думите на зам.-министър Иванов въпросът за храната и особено темата за здравословното хранене на децата е изведена като приоритет. Според него възпитаването на здравословно хранене и повишаване качеството на храните следва да бъдат в един непрекъснат процес.

„Министерството на земеделието, храните и горите прилага успешно вече 9 години схемите на ЕС „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те целят подобряване на хранителните навици на децата и се прилагат на територията на цялата страна. В тях са включени над 3 400 учебни заведения и повече от 470 000 деца. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, каза още зам.-министър Иванов.

Бюджетът по схемата „Училищно мляко“ за учебната година 2018/2019 е над 15,813 млн. лв., от които са изплатени близо 11 млн. лв. Бюджетът по схемата „Училищен плод“ за учебната година 2018/2019 е над 13,651 млн. лв., от които са изплатени близо 8,3 млн. лв, допълни още той.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.