Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Празниците през април са подкрепили оборотите на хотелите

Празниците през април са подкрепили оборотите на хотелите
Miglena Ivanova

Великденските празници са подкрепили хотелиерския сектор през април, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Приходите от нощувки на хотелиерите се увеличават с почти 17% на годишна база до 44,2 млн. лева. Приходите от чуждестранните туристи нарастват със значително по-бързо темпо – почти 33%, в сравнение с приходите от българските туристи, които се увеличават с 3,1%.

През април са реализирани общо 908 хил. нощувки в страната, което е с 11,5% повече на годишна база. Най-голямо увеличение - с 18,3%, се отчита в 4- и 5-звездните хотели.

В хотелите 4 и 5 звезди са реализирани 73,1% от общия брой нощувки на чужди граждани и 36,1% от нощувките на българи. В хотелите 3 звезди а осъществени 18,9% от нощувките на чужденци и 31% от нощувките на българи.

Общият брой на туристите, посетили хотелите през април, се увеличава с 5% до 435,5 хил. души. Две трети от туристите са българи, като повечето от тях са нощували в места за настаняване с 1, 2 или 3 звезди. Чужденците са 153,5 хил. души, като три четвърти от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Българите са реализирали средно по 1,9 нощувки, а чужденците – по 2,4 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през април достига малко под 24% и се увеличава с почти 2 процентни пункта на годишна база.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.