Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 24, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Българската “Флийт сървисис” придоби втората най-голяма транспортна компания в Турция

Българската “Флийт сървисис” придоби втората най-голяма транспортна компания в Турция

В разгара на епидемията с коронавируса дойде новината за трансгранична сделка с участието на българска компания. "Флийт сървисис", собственик на компаниите за технологии за управление на автопаркове GPS Bulgaria и GPS Systems Macedonia, придоби турската Mobiliz Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Mobiliz).

Сумата по сделката не беше обявена, а чрез нея българското дружество придобива 100% от турския доставчик. Продавач е инвестиционният фонд Mediterra Capital, чийто фокус са малки и средни фирми в Турция, пише Капитал.

Номер 2 в Турция

Преговорите между двете страни са водени повече от година, а самата сделка е била сключена в края на 2019 г., съобщиха от българската компания. Чрез Mobiliz "Флийт сървисис" получава достъп до огромен пазар. Придобитата компания е номер 2 в Турция и има под управление над 200 000 камиона (повече от целия български пазар) само в страната и още десетки хиляди в Египет. През последните години фирмата увеличава бизнеса си.

"С придобиването правим смела стъпка в нашата стратегия да станем доминиращ регионален доставчик на телематични услуги. През Турция и България минава един от най-големите транспортни коридори от Близкия изток и Турция към ЕС, което предоставя възможност за предоставяне на комплексни телематични услуги на транспортните и логистични фирми", заяви пред "Капитал" Николай Кичев, председател на борда на директорите на GPS Bulgaria и на Mobiliz. Според него Mobiliz има огромен потенциал и чрез използването на огромния ИТ и инженерингов талант в Турция може да бъде създаден технологичен хъб за разработки за автомобилния сегмент, а и за други Industry 4.0 телематични приложения.

Голям потенциал

Според данните на платформата за бизнес данни Factiva приходите на Mobiliz за последната отчетена засега година - 2018 г., са били 40.76 млн. турски лири (7.7 млн. долара). GPS Bulgaria е сред лидерите на българския пазар, а през последните години приходите на българското дружество "Джи Пи Ес България" растат: за 2018 г. са 4.7 млн. лв. Компанията инсталира GPS системи на камиони и други превозни средства и поддържа платформа, през която следи всякакви данни за управлението на автопарка. Преди години тя беше собственост на българския телеком А1 (тогава "Мобилтел"), но впоследствие беше придобита от "Флийт сървисис", която е собственост на няколко физически и юридически лица. Излизането навън е логично за българската компания, тъй като местният пазар е фрагментиран и потенциалът за растеж е ограничен.

Основен фокус на българската компания през последните години е разработка на IoT платформа, която събира данни от всякакви сензори и телематична информация и може да бъде използвана и в други вертикали. Според Николай Кичев функционалностите й продължават да бъдат развивани и турският пазар ще играе изключително важна роля в този процес.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.