Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 13, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Българските фирми вече докладват за въздействието си върху околната среда и обществото

Българските фирми вече докладват за въздействието си върху околната среда и обществото

Българските компании вече дават данни и как спазват задълженията си за въздействието върху околната среда и обществото. Само за 5% от компаниите няма данни дали са спазили задължението си за нефинансово отчитане през пилотната 2017 г., съобщават от Германо-българската индустриално-търговска камара, като се позовават на доклад на изследователския екип на фондация „Каузи“.

Докладът е представен на дискусия, посветена на корпоративната прозрачност, по повод Световния ден на ООН за борба с корупцията. Събитието е организирано съвместно от Инициативата за корпоративна прозрачност и Камарата.

За да изпълнят своето задължение за отчитане на дейността им за защита правата на човека, прилагане на антикорупционни практики, и подаване на информация за социалната, екологичната и насочената към общността работа, компаниите спазват 25 нормативни документа, подчертава се в доклада.

Половината компании декларират числеността и характеристиките на екипа си, една трета от фирмите отчитат използваната от тях енергия, както и преките и непреките емисии  в атмосферата, а други 32% посочват данни за връзките им в местните общности – социални програми и други, посочва се още в доклада.

Само 12% от фирмите, обаче, декларират резултати от проверки за спазване правата на човека, а 21% - как предотвратяват корупционни практики, пише още в документа.

Насочването на вниманието към ключови характеристики на състоянието на корпоративната прозрачност в България, отличаването както на положителните аспекти, така и на слабите страни чрез подобни инициативи ще допринесе за развитието на корпоративна социална отговорност и формирането на качествена заобикаляща ни среда, коментира на събитието д-р Митко Василев, главен управител на Камарата.

Законовото изискване за нефинансово отчитане е в сила от 1.12.2017 г. за 67 компании от 9 индустрии, които по своята същност са големи предприятия от обществен интерес и към края на отчетния период надвишават критерия за среден брой служители от 500 души.

Най-съдържателно е оповестяването на икономическите показатели – данъчни плащания, сливания и придобивания, иновации и партньорства, свързани с тях. Най-неясни за ползвателя на тази информация са процесът на създаване на добавена стойност на компанията по веригата, кои са нефинансовите рискове в бизнеса, както и какви са бъдещите очаквания и планове на ръководството.

Авторите на проучването считат, че редовното подаване на тази информация със сигурност ще позволи на гражданите да се информират за това какво реално правят компаниите. А те, от своя страна, ще могат да докажат защо заслужават тяхното доверие.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.