Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Оборотът на предприятията, произвеждащи храни, нараства с почти 4% през 2018 г.

Оборотът на предприятията, произвеждащи храни, нараства с почти 4% през 2018 г.

Оборотът на предприятията, произвеждащи храни, през 2018 г. е нараснал с 3.9% и съставлява 7.1% от общия износ на страната. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на Българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно с Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и Балканска търговска къща от румънска страна.

На форума участие взеха близо 85 български и румънски фирми, като голяма част от тях от хранително-вкусовата промишленост, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

„В България производството на хранителни продукти се осъществява от около 6220 фирми, като близо половината от тях са разположени в Южния централен и Югозападния регион“, поясни Борисов.

Заместник-министърът на икономиката заяви, че днешният бизнес-форум е поредна стъпка за разгръщане на потенциала, който има между двете държави в сферата на икономиката. „Доказателство за това е, че през 2018 г. двустранният стокообмен доближава 5 млрд. евро. Само за първите шест месеца на настоящата година стокообменът възлиза на 2,355 млрд. евро, което е увеличение спрямо същия период на миналата година с 5%", подчерта Борисов.

По думите му българският износ също се увеличава и за първото полугодие на настоящата година с 6.7% и достига 1,226 млрд. евро.

Борисов посочи още, че съществува потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова промишленост, текстилна промишленост, ИТ, аутсорсинг и автомобилната промишленост. "Трябва да съсредоточим усилията си към общи иновативни проекти, от които да извлечем потенциал в стратегическото ни партньорство в ЕС и двете страни са на инвестиционната карта в региона", заключи той.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.