Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Финансиране на бизнеса: Инструменти и програми

Финансиране на бизнеса: Инструменти и програми
Miglena Ivanova

Водещи експерти дискутираха възможностите за финансиране на бизнеса на форума Business & Finance 4.0, „Бизнес финансиране и достъп до капитали“, организиран от сп. Enterprise и портал Moitepari.bg.

Събитието се състоя на 16 май. Официален партньор на форума е Централна кооперативна банка, а партньори са Велинов и партньори, Prospect Capital, Tradewind, Baristo и Devin. Форумът се проведе с подкрепата на: Българска стопанска камара, Асоциация на Индустриалния капитал, Асоциация на месопреработвателите в България, BNI. Медия партньори: Net Info, Darik news, Vesti.bg, HiComm.

Д-р Бойко Таков, изпълнителен директор, изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия представи мисията и целите на ръководената от него институция. „Имаме не само финансовите механизми, но и подпомагаме фирмите в тяхната интернационализация. Извън финансовата част се допитваме до различните асоциации, за да кажат какви промени искат, за да се облекчи бизнес средата”, коментира той.

Д-р Таков представи дейностите са насърчаване на иновационното и технологично развитие на малките и средни предприятия чрез Националния иновационен фонд. Той посочи, че през тази година ще стартира десета сесия за финансиране на компании с бюджет 5 млн. лева.

Д-р Таков представи и другите програми, по които работи Агенцията: ваучерната схема за ИКТ услуги на малки и средни предприятия, ваучерната схема за излизане на капиталовия пазар, подкрепата за участие в търговски мисии и бизнес делегации, както и проект Support за насърчаване прилагането на устойчиви енергийни политики и подобряване координацията на дейности, свързани с изпълнение на европейските и национални цели за енергийна ефективност и ВЕИ.

Христо Стоянов, Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ), представи „Нови финансови инструменти и фондове за МСП 2019-2020“. Основна цел на Европейския инвестиционен фонд е да допринася за създаването, растежа и развитието на малките и средни предприятия в страните членки на ЕС, както и в страните кандидатки, каза Стоянов.

Лилия Димитрова, член на УС на Асоциацията на колекторските агенции /АКАБГ/, представи данни за събиране на вземанията на бизнеса. През 2018 г. българските компании отчитат най-добрите си показатели по редовност на плащанията за последните 5 години, коментира тя.

През призмата на кредитора е важно да имате подписан договор, защото всеки ден при нас идват клиенти, които казват – дължат ми Х пари, не мога да си ги взема. В общия случай наблюдаваме, че ако става въпрос за много пари, българите сме доверчиви, дори да говорим за милиони. Не може да доставяте продукт или услуга, без да имате писмен документ. В противен случай няма как да си търсите правата, ако има злоупотреба“, каза тя.

Можем ли да защитим правата си при сключване на договор за кредит“ беше темата на Асен Велинов от Велинов и Партньори по време на форума. Той обясни какви са целите и интересите на финансиращите институции, как да встъпваме в договор подготвени и как да пристъпим към прекратяване на договора.

Възможности за финансиране от бизнес ангели” беше темата, която представи Милен Иванов от The Founder Institute. През последните години екосистемата от бизнес ангели еволюира до ниво организирани клубове и добре структуриран процес на индивидуално и групово финансиране на стартиращи и бързо развиващи се фирми. Обикновено инвестираните суми са под инвестиционния праг на фондовете за рисков капитал, а шансът един проект да получи финансиране от бизнес ангел не е голям, най-вече заради риска, който се споделя с предприемача, обясни той.

У нас съществува Клуб на бизнес ангелите, в който има над 40 членове, които са разгледали над 300 предложения и са селектирали 50. Иванов разказа за процеса на отсяване на проектите, както и какви са стъпките, по които минава една компания, за да стигне до финансиране.

Радослава Масларска, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), представи в детайли ваучерната схема за излизане на капиталовите пазари. Ползите от публичния статут са достъп до финансиране под формата на капитал и дълг за развитие на бизнеса, по-висока разпознаваемост от партньори – банки, доставчици, клиенти, инвеститори, по-голямо доверие от чуждестранни контрагенти и възможност за осъществяване на придобивания чрез плащания с акции. Освен това бизнесът получава по-висока оценка чрез борсата в сравнение с директната продажба и има инструмент за привличане на стратегически инвеститор. Не на последно място – има 0% данък върху капиталовата печалба, а при продажба на бизнеса се плаща 0% данък и възможност за стимулиране на ключови служители с допълнителни бонуси в акции.

Гергана Стоичкова, Директор на Българската финтех асоциация, представи обзор и тенденции на fintech пазара у нас. Тя изнесе няколко любопитни факта: България е на първо място по брой финтек компании в Централна и Източна Европа, българският интернет е вторият най-бърз в света, България е първа в Европа и трета в света по брой сертифицирани ИТ специалисти на глава на населението, сп. Forbes поставя София сред топ 10 града за създаване на стартиращ бизнес, София е вторият най-голям аутсорсинг център в Европа, София е на второ място сред десетте най-бързо развиващи се технологични центрове в Европа.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.