Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Фармацевтичният гигант Eli Lilly пристъпва към сливане за 8 млрд. долара в брой

Фармацевтичният гигант Eli Lilly пристъпва към сливане за 8 млрд. долара в брой
Miglena Ivanova

Американската фармацевтична компания Eli Lilly & Co. ще придобие Loxo Oncology за 8 млрд. долара в брой. С хода Eli Lilly показва, че възнамерява да се съсредоточи върху лекарствата срещу рак, предизвикан от редки генетични мутации, предава Bloomberg.

Акционерите на Loxo ще получат по 235 долара в брой за всяка акция, поясни компанията в изявление от понеделник. Това е доста щедра оферта и представлява премия от 68% над цената при закриването на сесията в петък от 139,87 долара, пише investor.bg.

Базираната в Кънектикът фирма разработва лекарства срещу рак. Портфолиото ѝ е съсредоточено около първото лекарство на компанията Vitrakvi, което проявява признаци на ефективност при широк кръг ракови заболявания, причинени от единична, рядка генечина мутация. Лекарството се продава в партньорство с Bayer. Лекарствата на Loxo са насочени и към генетичните маркери на тумора, независимо от това къде в тялото се намират те.

Анализаторите очакват Loxo да генерира приходи в размер на 1,14 млрд. долара през 2023 г., според оценки, изготвени от Bloomberg. Те очакват приоди от около 200 млн. долара през тази година.

Сделката e най-голямата за базираната в Индианаполис Eli Lilly и всъщност е поредната от началото на годината във фармацевтичния и здравен сектор на САЩ.

Така например едва преди дни стана ясно, че Bristol-Myers Squibb купува Celgenе Corp за близо 74 млрд. долара, обединявайки две от най-големите компании за лекарства срещу рак. Сделката породи надежди за вълна от сливания в сектора.

Eli Lilly е известна с инсулина си Humalog и постави акцент върху растежа си при онкологичните лекарства през последните години, а един от най-продаваните ѝ продукти е лекарството срещу рак Alimta.

Очаква се сделката да приключи до края на първото тримесечие. Deutsche Bank AG е била финансов съветник на Lilly, докато Weil, Gotshal & Manges LLP е била правен съветник. Loxo е била консултирана от Goldman Sachs Group Inc. и правната кантора Fenwick & West LLP.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.