Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 9, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Euler Hermеs очаква забавяне на икономическия растеж на България до 2,5% през 2020 г.

Euler Hermеs очаква забавяне на икономическия растеж на България до 2,5% през 2020 г.

Икономическият растеж на България ще се забави от 3,5% през тази година до 2,5% през 2020 г. Това прогнозира компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs.

Компанията посочва, че основен двигател на българската икономика е вътрешното потребление. За износа експертите очакват да отслабва с намаляването на търсенето в еврозоната и на глобално ниво.

Макар че на пръв поглед данните за второто тримесечие индикират значителен принос на нетния износ към развитието на икономиката, според експертите това е само моментна снимка, която всъщност показва, че вносът намалява значително по-бързо от експорта. Те обръщат внимание и на нарастването на излишъка по текущата сметка до 7% от БВП.

Негативна тенденция, върху която се фокусира анализът, е осезателното забавяне на темпа на ръст на индустриалното производство – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и очаквани -1,7% за периода юли-август.

Анализаторите на Euler Hermes актуализират и прогнозата си за несъстоятелностите в България за 2019 година. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 година фалитите се увеличават с 10% спрямо същия период на миналата година. Според експертите това ще е и ръстът на годишна база за 2019 година, а в последствие и за 2020 година.

“Според официалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% ръст за 2019 година България формално попада в “червената” група на държавите с най-съществено увеличение на фалитите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания, и Турция. За пореден път обаче обръщаме внимание на специфичната ситуация у нас – в България има множество административни усложнения и тежка процедура за обявяването на несъстоятелност. Затова трябва да имаме предвид, че този ръст не е водещ индикатор за увеличаване на бизнес риска и по наши очаквания ще засегне традиционно за България малки и средни предприятия, а не знаково големи организации“, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Според компанията има и други тревожни тенденции за бизнеса в България. Според последните анализи на глобално ниво икономиката забавя темповете си и се очаква това да продължи и през следващата година. Международната търговия също “замръзва” с повишаване на напрежението между САЩ и Китай. Всичко това няма как да не се отрази и на бизнеса в България със забавяне на ръста на икономиката и у нас и повишаване на рисковите фактори.

“Предупреждението, което отправяме през последната година, за повишено внимание при сделки със съседните Турция и Румъния остава валидно. Също така бихме препоръчали предпазливост при сделки с Русия, защото прогнозата за забавяне на ръста на икономиката там е особено валидна. При традиционните експортни партньори на България – страните от ЕС, също се очаква забавяне, а обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията, обобщава Попова.

По отношение на индустриите от Euler Hermes предвиждат най-сериозно напрежение в Европа в секторите търговия на дребно, метали, строителство и автомобилостроене.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.